Legyen népszerű a sakk a megyében!

Fotó: Pixabay
Pécskai István
2022.07.07. 15:11

,,Sakk gyermekeinknek" címmel indított toborzót a Győr-Moson-Sopron Megyei Sakkszövetség. A szervezet célja, hogy az óvodákban és az iskolákban népszerűsítsék a sportágat, s minél több gyermek kezdjen el megismerkedni a játékkal. Az illetékesek szeretnék, ha egy gondolkodó és céltudatos utánpótlásgenerációt sikerülne kinevelni.

A sakk által a tanulók képességei az átlagtól gyorsabban és nagyobb mértékben fejlődnek, így ha versenyző nem is lesz mindenkiből, mégis hasznos, a későbbiekben fontos ismeretekre tesznek szert. Egy felmérés szerint a sakkozó gyermekek tanulmányi átlaga harminc százalékkal megnő.

Lamik János, a Győr-Moson-Sopron Megyei Sakkszövetség elnöke bízik benne, hogy az önkormányzat és az egyéb partnerek segítségével sikerül meghonosítani a sakkot az óvodákban és az iskolákban.

,,Nyolc képzett edzőnk van, akik óvodákban és iskolákban is képesek szakkört tartani a gyerekeknek. Húsz készletünk van edzőnként, az intézményekben pedig van digitális tábla, amelyet az oktatáshoz használunk. Tehát minden eszköz a rendelkezésre áll. Emellett vannak jegyzeteink, dokumentumaink és könyveink, amelyek a gyermekek tanulásához szükségesek – nyilatkozta Lamik János a Győr+ Médiának. – Hosszú távú tervünk van, az a cél, hogy a sakk az oktatás része legyen. Szeretnénk, hogy bárki járhasson szakkörre, ha szeretne.”

Lamik János hozzátette, négy év szükséges ahhoz, hogy egy gyermek megtanuljon sakkozni.

,,A legjobb kezekbe kerülhetnek a gyerekek, tapasztalt trénerektől tanulhatnak. Magyarországon összességében nagyon népszerű a sakk, a teniszhez és a labdarúgáshoz hasonlóan igencsak közkedvelt sportág. Számos helyen a nagyvilágban, például Indiában vagy Hollandiában, kötelező jelleggel oktatják” – magyarázta Lamik János.

Csidey Csongor a megye legjobban rangsorolt ifi sakkozója. A 16 esztendős versenyző hat évvel ezelőtt ismerkedett meg a sportág alapjaival.

,,Teljesen véletlenszerűen csöppent bele a sakk világába. Csornára járt iskolába. A feleségemmel nagyon nehezen tudtuk megoldani, hogy időben odaérjünk Csongorért a tanítás végére. Kapóra jött, hogy délután sakk-kört tartanak az intézményben. Kipróbálta a sportágat, és nagyon megtetszett neki – mesélte Csidey Szabolcs, Csongor édesapja a Győr+ Médiának. – A fiam nagyon sok munkát fektetett bele a sakkba. Lelkesen űzi, mi pedig támogatjuk mindenben. Igyekszünk neki segíteni, és természetesen nagyon büszkék vagyunk rá. Az országos bajnokságon, a korosztályában harmadik helyezést ért el. Iskolaidőben napi szinten 1-2 órát sakkozik, a nyári szünetben ennél persze sokkal több időt tölt el edzéssel.”

Az oktatók mellett digitális szakmai anyagokkal, versenyeztetéssel, táboroztatással, külföldi foglalkozásokkal is segítik a sikeres projekt létrejöttét.

A ,,Sakk gyermekeinknek” program részleteiről és a jelentkezés feltételeiről IDE KATTINTVA tájékozódhatnak.

Kapcsolódó témák: #sakk |