Lazar Sztanisics: „Bátrak voltunk és duzzadtunk az önbizalomtól”

Pécskai István
2023.08.20. 18:02

Jubileumi esztendő az idei az ETO FC labdarúgócsapata számára, amely hatvan, negyven és tíz évvel ezelőtt is aranyérmes lett az élvonalban. Ebből az apropóból cikksorozatot indítottunk, amelyben bemutatjuk az 1963-as, az 1983-as és a 2013-as felejthetetlen diadal hőseit.

Lazar Sztanisics 2009 és 2014 között 87 bajnoki mérkőzésen erősítette az ETO-t. A szerb védő a zöld-fehérekkel bajnoki bronz- és aranyérmet is nyert.

„Ez a csapat különleges volt. Olyanok voltunk, mint egy család, amely mindent megbeszélt. A vezetőedzőnk, Pintér Attila számára fontos volt, hogy így gondolkodjunk. Minden meccsre úgy álltunk ki, hogy győzni szeretnénk. Emlékszem, az idény elején a szurkolók csalódottak voltak, mert az első mérkőzéseken nem játszottunk jól, s ha nyertünk is, nem volt látványos a játék. Attila ekkor is bátorított bennünket, hogy jók vagyunk, folytassuk a megkezdett munkát, aminek meglesz az eredménye. Bátrak voltunk és duzzadtunk az önbizalomtól. Ezzel a hozzáállással végül bajnokok lettünk” – mesélte Lazar Sztanisics, aki korábban a Rabotnickivel bajnoki címet és Macedón Kupa-győzelmet is ünnepelhetett.

Úgy véli, ha egy focista a világ bármelyik ligájában bajnok lesz, az hatalmas eredménynek számít.

„Büszke vagyok az ETO-val elért sikerekre. Először bronzérmesek lettünk, majd azt követően megnyertük a bajnokságot. Tíz év elteltével is elképesztő boldogság tölt el, ha erre a diadalra gondolok. Győr egyébként is különleges hely számomra, hiszen a fiam az ETO-ban focizik. A gyermekem gyakran kérdez az akkori együttesről, hiszen látja a klubházban a csapatképünket, amely a bajnoki győzelem után készült. Nagyon boldog és büszke emiatt. Amikor Győrben járok, rendszerint találkozom a szurkolókkal, akik mindig kedvesek és beszélgetni szeretnének velem, van, hogy közös fotót is kérnek. Ez rendkívül jólesik számomra, és soha sem felejtem el” – tette hozzá Sztanisics.

A 39 esztendős korábbi futballista szerint kiváló karakterek alkották a tíz évvel ezelőtti bajnokcsapatot.

„Sok nemzet játékosaiból tevődött össze az ETO, így manapság már sajnos ritkán van rá mód, hogy találkozzunk. Természetesen ettől függetlenül tartjuk a kapcsolatot egymással. Vlagyimir Djordjeviccsel és Djordje Kamberrel például gyakran beszélek. De nemcsak a szerb játékosokkal, hanem másokkal is, a román Onisor Nicorec szintén jó barátom” – árulta el Lazar Sztanisics.

A volt győri védő 2022 júliusa óta a PMFC asszisztens edzőjeként tevékenykedik.

„Teljesen más játékosokkal foglalkozni, mint futballozni. A fiatal labdarúgóknak mindig azt mondom: higgyék el, nem okoskodni, hanem segíteni szeretnék nekik. Jól tudom, milyen nehézségeik vannak, mivel kell megküzdeniük, hiszen egykoron én is megtapasztaltam azt, amin most ők mennek keresztül. Ha sikeresek akarnak lenni, ahhoz nagyon sokat kell tenniük!” – fogalmazott Lazar Sztanisics.

Kapcsolódó témák: #bajnokcsapat | #ETO FC Győr | #labdarúgás |