Lang Ádám: „Nagyon szerettem Győrben futballozni”

Pécskai István Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
2023.07.08. 16:35

Jubileumi esztendő az idei az ETO FC labdarúgócsapata számára, amely hatvan, negyven és tíz évvel ezelőtt is aranyérmes lett az élvonalban. Ebből az apropóból cikksorozatot indítottunk, amelyben bemutatjuk az 1963-as, az 1983-as és a 2013-as felejthetetlen siker hőseit.

Lang Ádám 2012 és 2015 között tartozott az ETO kötelékébe.

Zöld-fehér színekben előbb bajnoki címet ünnepelhetett, majd pedig ezüstérmet nyert az NB I.-ben. Összesen 57 élvonalbeli meccsen lépett pályára győri játékosként. A jelenleg a ciprusi Omonia együttesében focizó hátvéd Győrben lett ismert és jegyzett futballista. 2014 májusában ETO-játékosként debütált a magyar válogatottban.

Jó szívvel emlékszem vissza a Győrben eltöltött időszakra, szerettem az ETO-ban futballozni. A 2012–13-as idényben mutatkozhattam be az élvonalban. Az volt az első profi szezonom. Fiatal játékosként az idény elején többször is pályára léphettem, ehhez persze kellett az is, hogy sérülések sújtották a csapatot. Az évad második felében viszont már leginkább a második együttesben kaptam lehetőséget. Ennek ellenére nagyon boldog voltam, hiszen húszévesen, karrierem első profi szezonjában bajnoki címet ünnepelhettem. Óriási öröm volt Győr számára az a siker, hiszen a városban harminc éve vártak az újabb bajnoki aranyéremre. Mindenki felszabadultan ünnepelhetett. Remek képességekkel rendelkező csapatunk volt, amelyet nagyon jól megszervezett Pintér Attila vezetőedző” – nyilatkozta Lang Ádám lapunknak.

A második győri idényében már végig alapember volt az 59-szeres magyar válogatott hátvéd, aki megjárta a 2016-os és a 2021-es Európa-bajnokságot, s jelenleg is stabil tagja a nemzeti gárdának.

A 2013–14-es szezon egyéni szempontból sokkal jobban alakult számomra, mint az előző idény. Pintér Attilától, majd az őt váltó Horváth Ferenc vezetőedzőtől is nagyobb szerepet kaptam, s tudtam élni a bizalommal. Rendkívül stabilan teljesítettünk, nagyon nehéz volt ellenünk futballozni. Tavasszal óriási menetelésbe kezdtünk, 11 mérkőzésen keresztül veretlenek maradtunk úgy, hogy ezekből a találkozókból 10-et megnyertünk, s csak egyszer játszottunk döntetlent. Végül ezüstérmesként zártunk, csupán a jobb gólkülönbsége miatt lett bajnok a Debrecen” – emlékezett vissza Lang Ádám.

A hátvéd egyébként több egykori győri csapattársával is tartja a kapcsolatot. „Koltai Tamással, Pátkai Mátéval, Lipták Zoltánnal és Dudás Ádámmal is gyakran beszélek, velük évente legalább egyszer össze is szoktam futni. Nagyon jó közösséget alkottunk, ennek is köszönhetően lettünk sikeresek” – mondta Lang Ádám, aki jól érzi magát Cipruson, s azért is küzd, hogy a válogatott ismét kijusson az Európa-bajnokságra, amelyet jövőre Németországban rendeznek.

Kapcsolódó témák: #ETO | #jubileum | #labdarúgás |