GYAC

Krisztofer a jövő tornásza

Fotó: Magyar Torna Szövetség
Nagy Roland
2021.11.01. 08:01

A győri fiúé az elmúlt 26 év legjobb világbajnoki eredménye.

Mészáros Krisztofer a 14. helyen végzett a Japánban rendezett torna-világbajnokság férfi mezőnyének egyéni összetett döntőjében, amit a kínai Csang Po-heng nyert meg. És, hogy miért is számít óriási eredménynek a győri fiú teljesítménye? Elég hozzá annyi, hogy világbajnokságon ebben a fináléban legutolsó magyar induló Supola Zoltán volt, még 1999-ben. Ugyancsak Supola volt az a tornász, aki 1995-ben a 16. helyen zárt, így Mészárosé az elmúlt 26 esztendő legjobb vb-helyezése egyéni összetett döntőben. Magyarként legutóbb 1993-ban, Birminghamben Fajkusz Csaba végzett előkelőbb pozícióban vb-n, akkor a 11. helyet szerezte meg az egyéni összetett döntőjében. Mészáros mellett még a GYAC másik válogatottja, Tomcsányi Benedek szállt harcba a fináléért, eredménye a 37. helyhez volt elég.

Mészáros a hatodik helyen jutott a 24 fős fináléba, és a döntő felénél, három szert követően 16. volt. végül a 14. helyen végzett 81,581 ponttal, ami több mint egy ponttal volt rosszabb, mint a kvalifikációbeli eredménye.

Mészáros Krisztofer kiemelte: a döntő már más volt, mint a selejtező, hiszen feszültebb volt a hangulat. „Izgultam, de igyekeztem féken tartani magamat, ez nagymértékben köszönhető annak, hogy rendszeresen dolgozom sportpszichológussal. Nagy rontásom nem volt, kisebb hibák voltak ugyan, de azt éreztem, hogy néha szigorúan pontoznak, bár ez a világbajnokság döntője volt, tehát érthető” – nyilatkozta a GYAC tornásza. Mészárosnak talajon volt ki- és ellépése is, a lólengése viszont jobban sikerült, mint a selejtezőben. Gyűrűn akadt némi pontatlanság a gyakorlatában, ahogy ugrásban is. Hozzátette: korláton már kezdett fáradni, emiatt volt két kisebb „pumpálása”, nyújtón viszont jól teljesített, magasabb pontot kapott, mint a selejtezőben. „Összességében elégedett vagyok, és nagyon örülök a 14. helynek, és hogy ott lehettem a legjobbakkal az egyéni összetett döntőben” – közölte.

Szűcs Róbert, Mészáros edzője, a válogatott vezetőedzője elmondta: már annak is nagyon örült, hogy versenyzője döntőbe jutott, miként annak is, hogy nem rontott nagyot a fináléban. „Tény, hogy nem is tornázott úgy, mint a kvalifikáció alkalmával, de néhány esetben, megítélésem szerint, nem kapott olyan pontot, mint amit megérdemelt volna. De ez érthető, mivel pontozásos sportág lévén, Krisztofernek nevet kell még szereznie magának. Tanulni jöttünk ide, ha valaki előzetesen ezt a forgatókönyvet vázolja fel, ilyen pontokkal, nem hittem volna neki, legjobb esetben is csak reménykedtem valami hasonlóban”. Altorjai Sándor, csapatvezető arról beszélt, hogy Mészáros egy nagyon fiatal, jó képességű tornász, akinek szerinte a vb-n sikerült letennie a névjegyét. „Ezt a nemzetközi visszhang is jelzi, sokan odajöttek és gratuláltak a teljesítménye láttán, egyértelműen övé a jövő.”

Mészáros Sándor, a GYAC szakosztályvezetője a Győr Plusznak elmondta, a klub évek óta tudatos építkezéssel arra készül, hogy a sportág újra a régi fényében ragyogjon a városban. Az elődök komoly eredményeket értek el győri színekben is, de a legnagyobb sikereket már más egyesületek tagjaként ünnepelhették, hiszen a torna hanyatlása következett be akkor a városban.

„A régi nagyok közül Fajkusz Csaba napjainkban edző nálunk, és ő is nagyon büszke az elmúlt időszak sikereire. A várostól óriási lehetőséget kaptunk 2017-ben azzal, hogy az Olimpiai Sportparkban otthonra leltünk egy minden szempontból tökéletes létesítményben. Akkor öt éven belül vártak tőlünk sikereket, felnőtt szinten is, amit már most elértünk. A fiúk sikere jó példa a gyerekek és a szülők előtt. Női vonalon is profi munkát végez a klub az utánpótlásban, a cél, elérni a fiúk szintjét rövid időn belül. Köszönjük a város és az iskolák, elsősorban a Bercsényi- és a Móra-iskola támogatását, igyekszünk mindent sikerekkel meghálálni.”

Kapcsolódó témák: #GYAC | #Helyi sport |