Tokióból jelentjük

Győri aranytollal jelölte meg magát a bajnok

Nagy Roland
2021.08.01. 20:58

Igaz, hogy a mai nap nem született kiemelkedő magyar eredmény, de Nagy Rolandnak, a Győr+ Média sportripoterének így is egészen biztosan, hogy felejthetetlen marad ez a nap. Sajnos fotókkal nem mutathatunk meg mindent, az olimpiai szabályai nagyon szigorúak, de reméljük Roland szavai azért sok mindent megelevenítenek.

1988, Szöul, Dél-Korea. Az első olimpia amire tisztán emlékszem, némely pillanatára kristálytisztán. Arra, ahogy Darnyi utcahosszal veri a mezőnyt, ahogy a 14 évesen a világot maga mögé utasító Egerszegi Szabó Joe nyakában ülve mutatja az aranyérmét, ahogy Gyuzsóék beviszik a kajak négyest első helyen a célba, vagy amikor Sike András az edzőjét is földhöz vágja miután megnyeri a birkózó döntőt. De az is tisztán megvan, ahogy nyolc-kilenc évesen nem értem, miért veszik el az aranyérmet Ben Johnsontól, aki 9.79-és akkori világcsúccsal nyerte a 100 méteres klasszikust az atléták között, majd kizárták. Napokig próbáltam kinyomozni, hogy mi a fene az a dopping, és miért lesz csaló, aki ennek segítségével nyer.

Roland Rió után idén Tokióból tudósítja a Győr+ Médiát

Ezek után nem volt olyan olimpia, hogy kihagytam volna a százas döntőt. Élőben is lett volna erre lehetőségem Rióban, de csak Usain Bolt 200 méteres győzelmére tudtunk kimenni a stadionba. Az utóbbi bő évtizedben a jamaikai uralta versenyszámot, de előtte is tele volt sztárokkal a sprinterek mezőnye: Carl Lewis, Linford Christie, Donovan Bailey, Maurice Greene, Asafa Powell és aztán Usain Bolt. Egy olimpiai döntőben garantált volt a harc a világcsúcsért. Tokióban nem. Annyira nem, hogy a legjobb idő, amivel fináléba lehetett kerülni az 9.83 volt, és a résztvevők egyéni legjobbja sem közelítette meg Bolt rekordját, a 9.58-at. Óriási különbség ez az elmúlt olimpiákhoz képest.

Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Végül nem kis meglepetésre a kettes pályán futó olasz Marcell Jacobs nyert, megelőzve az amerikai Fred Kerleyt és a kanadai Adre de Grasse-t. Az olasz azzal a lendülettel, ahogy célba ért rohant is az akkor már önfeledten ünneplő barátjához Gianmarco Tamberihez, aki percekkel korábban a katari Mutaz Essa Barsimmal holtversenyben aranyérmes lett magasugrásban.

Tamberi el sem hitte, hogy olimpiai bajnok, öröme talán ahhoz volt hasonlítható, amikor a birkózó Növényi Norbert szerzett aranyat 1980-ban Moszkvában. A két magasugró győztes együtt haladt a stábok előtt a lelátón kialakított vegyes zónában, adott vagy huszonöt tv és rádió interjút, majd ugyanott óriási bulizásba, ünneplésbe kezdtek. Ebbe keveredtem bele én is.

Fotó: MTI/EPA/AAP/Joe Giddens

Volt pár olasz srác az újságírók között, maradtam velük, amikor már kezdett kiürülni a stadion. A versenynek másfél órája vége volt, eltűnt már szinte mindenki, a magasugrók pedig odajöttek, énekeltek, jól érezték magukat. Nálam volt az atlétikára az akkreditáció mellé kötelező belépő, és persze a hátizsákban az aranyszínű alkoholos filctoll.

Gianmarco Tamberi arany-aláírása

Megkérdeztem a fiúkat, hogy ők hogy szólítják Tamberit, azt mondták, csak Marconak. Megszólítottam, közelebb lépett, elvette a belépőt, megnézte a tollat, és megkérdezte, hogy ez tényleg arany? Aztán ki is próbálta a kezén, majd ráírta a nevét a papírra, végül elköszöntek, én pedig rohantam a buszra. Valószínűleg neki lesz mutatósabb estéje.

Kapcsolódó témák: #atlétika | #Tokió2020 | #Tokióból jelentjük |