Kovács Péter és Laurencz László is bízik a kéziválogatottaink feltámadásában

Fotó: MKSZ
Pécskai István
2022.01.27. 20:57

Válogatottaink sikertelen szereplése miatt a Magyar Kézilabda Szövetség úgy döntött, a női és a férfi szakág alelnökét, Pálinger Katalint, illetve Nagy Lászlót felfüggeszti ideiglenesen a pozíciójából. Fontos hangsúlyozni csak addig, amíg nem történik meg a női válogatott világbajnoki (tizedik hely tavaly novemberben Spanyolországban), illetve a férfiak januárban tizenötödik helyezéssel zárult Európa-bajnoki szereplésének értékelése. Mit mondanak erre a legendák?

A férfi gárda gyenge szereplése különösen azért fájó, mert a kontinenstornán idehaza szerepelhetett. Budapesten, újonnan épített arénában, telt házas közönség előtt léphettek pályára a mieink. A Győr+ Média a sportág két ikonikus alakját, a játékosként világbajnoki ezüstérmes Kovács Pétert, illetve Laurencz László mesteredzőt kérte meg, értékelje a válogatottaink közelmúltbeli szereplését.

,,Bizakodó voltam a hazai rendezésű férfi Eb-t megelőzően. Hogy miért? Mert remek lövőerővel rendelkeznek a magas embereink, van egy klasszis kapusunk Mikler Roland személyében, Bánhidi Bence pedig a világ egyik legjobb beállója. Sajnos senki sem tudott klasszis teljesítményt nyújtani. Elsősorban a gyenge védekezés miatt sikerült ennyire rosszul a kontinenstorna. Kétszer is harmincegy gólt kapott a csapat, ami nem elfogadható” – fogalmazott Kovács Péter.

Úgy véli, nagy problémát jelent, hogy a játékosok zöme hétről hétre nem lép pályára rangos meccseken, amelyek felkészítenék őket egy világeseményre.

,,Nagy igazság, hogy a kispadon ülve nem lehet megtanulni kézilabdázni. Senkit sem megbántva, egy Komló elleni találkozót nem lehet összehasonlítani egy Bajnokok Ligája-meccsel. Sajnos a válogatott tagjai közül kevesen szerepelnek rendszeresen a BL-ben. Fejlődni pedig az edzések mellett csak a legkomolyabb szintű nemzetközi találkozókon lehet hangsúlyozta Kovács, aki az utánpótlásról is szót ejtett. A fiúknál és a lányoknak is vannak tehetségeink, ezt támasztja alá, hogy a lányok ifi-világbajnokságot is nyertek. Ugyanakkor az utánpótlásban elért eredmények csupán mérföldkövek, messzemenő következtetést nem szabad levonni belőlük.

Az egykori klasszis játékos szerint bár az elmúlt időszak eredményei nem túl biztatóak, nem reménytelen a női és a férfi válogatott helyzete.

,,Továbbra is tartom, hogy nincs olyan csapat, amelyet ne tudnánk megverni a világon, legyen szó a női vagy a férfi csapatról. Természetesen én is azt szeretném, hogy a vb-n, az Eb-n és az olimpián is az éremszerzésért küzdjenek a mieink, jelenleg ez azonban sajnos nem reális célkitűzés. Hogy az legyen, ahhoz a legfontosabb, hogy a tehetségeink komoly mérkőzésen játsszanak a klubjaikban – jelentette ki Kovács.

Laurencz László, a női válogatott korábbi szövetségi kapitánya úgy véli, a férfi válogatott azért vallott kudarcot az hazai Eb-n, mert a játékosai nem tudták elviselni a rájuk nehezedő nyomást.

,,Hatalmas volt az elvárás a nemzeti csapattal szemben, hiszen új arénában, óriási szurkoló tömeg előtt léphetett pályára. Sajnos nem sikerült megoldani, hogy ezt a lelki nyomást elviseljék a kézilabdázók, akiknek egy része ehhez nincs hozzászokva. Úgy tudom, pszichológus nem is dolgozott velük, pedig talán a szerepvállalása segítséget jelenthetett volna – mondta Laurencz, aki hiányolta a vezéregyéniségeket a magyar csapatból. – Sajnos a kritikus helyzetekben senki sem tudta a hátán cipelni a csapatot. Az utánpótlásképzésre nagyon sok pénzt fordítanak, sajnos azonban az az igazság, hogy ennek ellenére az elmúlt időszakban nem termelődött ki világklasszis játékosunk. A női válogatottal kapcsolatban bizakodóbb vagyok. Nagy előny, hogy csak egy szakember irányítja a csapatot. Tehetséges, fiatal gárdáról van szó, amely véleményem szerint rövid időn belül komoly eredményt érhet el valamelyik világeseményen.

Kapcsolódó témák: #kézilabda |