Kopasz Bálint: új év, új célkitűzések

Fotó: Kopasz Bálint
Szigeti Sándor
2022.01.23. 14:31

Felejthetetlen pillanatok voltak, amikor a tokiói olimpia döntőjében a teljes mezőny csak a hátát nézte – azt is tisztes távolból –, ő pedig megkérdőjelezhetetlenül, minden idők legjobb idejével nyerte meg a férfi kajak egyesek királykategóriáját. Kopasz Bálint újra edzésbe állt, elszántsága a régi, céljai pedig merészebbek, mint valaha.

Mennyiben változott meg az élete az olimpiai győzelem után?

Tokiót követően rengeteg kedves meghívást és felkérést kaptam, amelyeknek igyekeztem is eleget tenni. Hónapokig ingáztam Algyő, Győr és Budapest között. Bármerre jártam az országban, mindenhol felismertek, gratuláltak, amire korábban nem volt példa. Bár mondták, hogy olimpiai bajnokként erre számítsak, egy idő után egy picit mégis elfáradtam, így nem tudtam százszázalékosan a szeptemberi világbajnokságra koncentrálni. Decemberben aztán húztam egy vonalat, és nem fogadtam el több meghívást, majd szépen fokozatosan újra edzésbe álltam. Január eleje óta pedig már ismét teljes erőbedobással készülök.

Azt hallani, új célkitűzést talált, nem is akármilyet.

A legfontosabb, hogy szeretnék ott lenni a párizsi olimpián, és ott ismét olimpiai éremért akarok harcolni. De való igaz, kitűztem magam elé egy másik célt is. Tokióban, a kajak egyesek ezerméteres döntőjében 3:20.643-es idővel győztem. Ezt szeretném tovább javítani, és bevinni 3 perc 20 másodperc alá. A férfi kajakosok 24 és 30 éves koruk között vannak pályájuk csúcsán, ezek a legjobb éveik. Ekkorra alakul ki olyan izomzatuk, állóképességük és fájdalomtűrő képességük, ami az ezer méterhez kell. Én még csak 24 éves vagyok, erősnek és egészségesnek érzem magam, kemény munkával szeretnék tovább javulni és fejlődni, amire – úgy érzem – minden lehetőségem megvan.

Mit fognak ehhez szólni az ellenfelek?

Rengeteg feltörekvő fiatal tehetség van és újabbak jönnek, akik mind keményen dolgoznak. Biztos vagyok benne, hogy megszorongatnak majd, és az is lehet, hogy megvernek. De éppen ez az egyik szépsége, egyben kihívása a sportnak. Lesz itt más is, aki megevezi a 3:20-at, vagy akár bemegy alá. Az egyes mellett párosban is szeretnék világversenyeken indulni, ehhez megfelelő partner kell, úgyhogy egyáltalán nem baj, ha lesznek olyanok, akikkel idén is nagy csatákat vívunk.

Legnagyobb hazai riválisa, Varga Ádám éppen ön mögött lett ezüstérmes Tokióban. Akár vele is elképzelhető ez a páros?

Semmi sincs kizárva. Ádámmal 2020 nyarán már próbáltuk a kettest, sajnos azonban akkor dőlt a hajó. Közben viszont kiderült, hogy én tolóembernek is jó vagyok, vagyis nem muszáj nekem elöl ülnöm a kajakban. Lehet, hogy kipróbáljuk azt a verziót, hogy én ülök hátra. Erre korábban nem is gondoltunk. Ő persze magasabb nálam és a háta is nagyobb, az arányok tehát elég furcsán mutatnának, de ha ettől megy a hajó, akkor miért ne próbálnánk meg?

Közben nem várt gondja adódott, hiszen feltörték a hivatalos közösségi oldalait.

Igen, egy elég kellemetlen hackertámadás ért három hónappal ezelőtt. Azóta azon vagyunk, hogy visszaszerezzük az irányítást a fiókjaim fölött. Felvettük a kapcsolatot a szolgáltatóval, de érdemi előrelépés egyelőre nem történt az ügyben. Vannak B-terveink is, de a cél alapvetően az, hogy visszakapjam a fiókjaimat, hiszen sokan követnek a közösségi média különböző felületein.

Jelenleg Algyőn készül. Mikor láthatjuk ismét Győrben?

Tervben van egy többnapos győri edzőtábor, amire már nem is kell sokat várni. A mostani állás szerint január utolsó hetében visszatérek Győrbe és a Győri Vízitelepre.

Kapcsolódó témák: #kajak-kenu |