Kopasz Bálint: nem gondolkozom a visszavonuláson

Szigeti Sándor Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
2023.05.30. 11:03

Előbb a szegedi, majd a hétvégi poznani világkupán is csak a harmadik helyen végzett két legnagyobb riválisa mögött Kopasz Bálint, a királykategória olimpiai-, világ-, és Európa-bajnoki címvédő kajakosa. A Graboplast Győri VSE klasszisa őszintén beszélt a folytatásról.

Éppen a fő távodon, 1000 méteren lemaradsz a duisburgi világbajnokságról. Hogy látod eddig az idei évedet?

Minden munkát elvégeztem, amit szerettem volna, de így sem sikerült a tavalyi formámat hoznom, nem voltam eléggé kihegyezve. Szeged után már számítottam rá, hogy két hét alatt nem lehet megváltani a világot, és Ádám (Varga Ádám a KSI olimpiai ezüstérmes kajakosa – a szerk). élt is a lehetőséggel, és Poznanban ismét győzni tudott. Egy év alatt szintet lépett, óriásit fejlődött, állva hagyta a mezőnyt, csak gratulálni tudok neki.

Hogy lesz így meg a 2024-es párizsi olimpiai kvótád?

Az augusztusi németországi világbajnoksággal ellentétben Párizsban ismét két magyar kvóta lesz férfi kajak egyes ezer méteren. Ádámnak a duisburgi világbajnokságon az első hatban kell végeznie, hogy ez most is így történjen. Ha képes lesz tartani a most mutatott remek formáját, nem csupán hogy bekerül a hatba, de szerintem a világbajnokságot is megnyeri.

Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Korábban többször beszéltél róla, most megfordult a fejedben, hogy esetleg abbahagyod és visszavonulsz?

Nincs szó ilyesmiről. Motivált vagyok és jövő év végéig maximálisan a kajak-kenura koncentrálok. Inkább most legyenek gyengébb eredményeim, mint az olimpia évében. Mindenképpen megvárom tehát a jövő évet a döntéssel. Ha kijutok az olimpiára és jól sikerül, az újabb lökést adhat, ha esetleg mégsem lehetek ott Párizsban, akkor pedig támadhat bennem hiányérzet. 2024 végéig nem gondolkozom a visszavonuláson, annál is inkább, mert a két világkupa bronzérem számomra azt is mutatja, hogy továbbra is a világ élmezőnyéhez tartozom.

Mik a terveid az idei évre?

Az ezer méteres számra nem kell külön készülnöm, nem lesz tehát olyan feszes a menetrend, de ettől függetlenül végigedzem a nyarat. A szövetség már jelezte, hogy a júniusi krakkói Európa-játékokon ötszáz méter párosban-, majd a világbajnokságon ötszáz párosban és egyesben is számítanak rám, ugyanis a lehető legtöbb olimpiai kvótát szeretné megszerezni a magyar csapat. A pároshoz kell még találnunk egy partnert, akivel jól megy alattunk a hajó. A héten már meg is kezdődik a próbálgatás. Ha esetleg kicsit lazább is lesz az idei év, jövőre mindent bepótolok majd és száztíz százalékon szeretnék teljesíteni!

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #Graboplast Győri VSE | #kajak-kenu | #Kopasz Bálint |