Irány a Multisport Eb!

Kopasz Bálint csúcsformában

Fotó: kajakkenusport.hu
Szigeti Sándor
2022.08.15. 07:43

Az olimpiai bajnoki cím után duplázott, és két világbajnoki arannyal gazdagította éremkollekcióját Kopasz Bálint Kanadában. A Graboplast Győri VSE klasszis kajakosa már a Multisport Eb-re készül.

Gondoltad volna előzetesen, hogy két arannyal térsz haza?

Őszintén szólva nem számítottam rá. A vb előtti hazai válogatókon jól mentem, így egyes ezer méteren az 1-3. hely valamelyikét céloztam meg. Kettesben viszont nem gondoltam aranyéremre, sőt még arra sem, hogy dobogó valamelyik fokára felállhatunk Nádas Bencével. Nagyjából másfél hónapot készültünk csupán együtt, heti egy-két alkalommal, de szerencsére ez is elégnek bizonyult. Édesanyám volt a felkészítő-edzője a párosunknak, ő pedig mint mindig, most is maximálisan kitett magáért, úgyhogy én is mindent beleadtam.

Az egyes befutója után hosszú másodperceken át közelről mutatott a kamera. Úgy tűnt, teljesen kihajtottad magad. Te hogy élted meg ezeket a pillanatokat?

A pályafutásomnak ez volt az eddigi egyik legkeményebb és legfájdalmasabb ezer métere. Mind mentálisan, mind pedig izomteljesítményben a maximumot nyújtottam. Az utolsó százötven méteren éreztem magamban még erőt, hogy tudok még egy picit indítani. Viszont az erős szembeszél miatt tényleg nagyon keményre sikerült a vége, valószínűleg ez tükröződött az arcomon. A szívemet-lelkemet beleadtam, hogy megnyerjem a futamot.

Ehhez képest az ötszáz méter páros befutója szinte könnyed győzelemnek tűnt.

Próbáltunk okos taktikát kidolgozni. Háromszáz méterig kilencvenszázalékos tempóban mentünk Bencével, majd onnan indítottuk meg a hajrát és fokozatosan húztuk fel a csapásszámot. Ennek óriási jelentősége volt, mert nem kezdtünk el ideje korán savasodni, és nem történt billenés vagy dőlés a hajónkban, mint ahogy a középfutamban. A siker másik titka pedig azt hiszem az volt, hogy a döntőre megtaláltuk a közös ritmusunkat. Ennek az ötszáz méteren aratott páros győzelemnek különösen nagy jelentősége van, hiszen ez a szám újra bekerült az olimpiai programba, ezzel pedig egy csapásra az egyik legértékesebb trófea lett a férfiaknál. Rendkívül erős mezőny állt össze a fináléra, ahol olimpiai és világbajnokok sorát kellett legyőznünk. Éppen ezért fantasztikus érzés volt az újabb vb-arany megszerzése.

Mi következik most?

Kedden délelőtt érkeztünk haza Magyarországra, és pár nap pihenő után már újra edzésbe álltam. Nincs megállás, megkezdődött Németországban a Multisport Európa-bajnokság. Kedden hajnalban utazunk ki Münchenbe. Természetesen indulok ezer méter egyesen, és mivel ilyen jól sikerült kettesben ez a világbajnokság, a Multisport Eb-n is rajthoz állunk Bencével K2 500 méteren. Ez nem egy hagyományos Eb lesz, hanem gyakorlatilag egy kisolimpia, az itt elért eredményeknek komoly presztízsük lesz, szeretnénk tehát minél jobban szerepelni. Mindkét számban újabb dobogós helyezéseket várok magamtól.

Ugyancsak a győri vonatkozású vb-érmeket gyarapította Takács Kincső és a győri nevelésű, de jelenleg a FTC-ben versenyző Balla Virág. A hölgyek a női kenu négyesek 500 méteres mezőnyében állhattak fel a dobogó harmadik fokára a magyar négyes tagjaként.

Kapcsolódó témák: #Graboplast | #kajak |