Kopasz Bálint a párizsi olimpián is érmet nyerne!

Szigeti Sándor Fotó: kajakkenusport.hu
2024.03.21. 20:21

Épp csak hazaérkezett Törökországból, de hamarosan már Portugáliába tart Kopasz Bálint, a Graboplast Győri VSE olimpiai címvédő kajakosa. A két edzőtábor között telefonon csíptük el, hogy Párizsról faggathassuk.

Március van, mennyire járnak már a gondolataid a nyári játékok körül?

Az olimpiai évében is lépésről-lépésre tervezek, így egyelőre a júniusi szegedi válogatóversenyre fókuszálok, hiszen ott dől el, hogy ki szerez olimpia kvótát és ki utazhat a játékokra. Ha biztosra akarok menni, akkor nincs mese, címvédőként győznöm kell a fő számomban, vagyis kajak egyes ezer méteren. Ha nem így alakulna, akkor necces lehet a kijutás, ezt pedig szeretném elkerülni. Természetesen Párizs is a gondolataimban van már, nagyon szeretnék újból ott lenni az olimpián.

Tavaly nyáron éppen a francia fővárosban nyerted meg az előolimpiát. Jelenthet ez előnyt az idei évre?

Az olimpiai döntőt és a versenyeket ugyanazon a helyszínen rendezik, ahol az előolimpiát, a helyszín tehát ismerős lesz. Igaz, ezt a riválisaim jó része ugyanígy elmondhatja. Maga a pálya egyébként szimpatikus. Olyan rajta evezni, mint otthon. A víz gyors és lágy, és biztosan kellően mély is, mert könnyen siklik rajta a hajó. Ez azért fontos, mert így versenyzés közben nem nehezedik le hamar a kéz, nem kötnek be olyan gyorsan az izmok, és később jelentkezik a savasodás. Jó nagy a vízfelület, ami segíthet egy kimagasló eredmény elérésében.

Hány százalékos formában vagy most?

Ha százalékos formában kell válaszolnom, akkor azt mondanám, hogy hetvenöt százalékos. Ez teljesen optimális az évnek ebben a szakaszában, nem szabad még ilyenkor ellőni a puskaport. Február 10-én kezdtem az alapozást, először kilométergyűjtéssel, majd fokozódó intenzitású résztávokkal. Az eddigi felkészülésem nagyon jól sikerült, ami azért fontos, mert ez az alapozás az egész évi teljesítményt meghatározhatja. Szombaton érkeztünk haza Törökországból, március 24-én pedig már utazunk is tovább Portugáliába, a következő meleg vízi edzőtáborba. Május legelején lesz a szolnoki tájékoztató verseny, aztán két világkupa következik, majd pedig a sorsdöntő szegedi válogató, ahol eldől, ki utazik a játékokra.

Most hogy látod? Meglesz a címvédés Párizsban?

Ha sikeres lesz a kvalifikációm, akkor mindenképpen szeretnék az olimpiai dobogó valamelyik fokára felállni. Az álmom pedig az aranyérem és az újabb olimpiai bajnoki cím, de erről még korai beszélni, hosszú út vezet odáig. Ha sikeres és sérülésmentes lesz a felkészülésem, és meglesz az olimpiai kvóta, akkor összejöhet egy kiváló eredmény Párizsban. A motivációmmal nincs probléma, éhes vagyok a sikerre, és továbbra is szeretném 3 perc 20 másodperc alá bevinni a kajak egyes ezer méteren elért valaha volt legjobb időeredményt.