Graboplast Győri VSE

Könyv született a győri kajak-kenu sport történetéről

Fotó: Graboplast Győri VSE
Szigeti Sándor
2022.01.12. 11:05

Az ország egyik legsikeresebb klubját bemutató kiadvány nem csupán tartalmában hiánypótló, megjelenésében is rendkívül olvasóbarát. A szerzőt, Meronka Pétert kérdeztük a több mint fél évszázad eseményeit felölelő könyv születéséről.

Belefér ennyi siker egy kötetbe?

Akár háromra is elég volna. A cél mégis az volt, hogy a végeredmény olvasmányos legyen. Sok olyan érdekes sztori, életút is helyet kapott benne, amelyekért bármikor érdemes fellapozni és beleolvasni. A nagy bajnokokkal együtt hangsúlyos szerepet kapnak a sikerek kovácsai, az edzők, a klubvezetők, és a stábtagok, de szerepel a neve azoknak is, akik egyszer voltak magyar bajnoki helyezettek. Mindazok megjelennek tehát, akik részesei a szakosztály 57 éves történetének. Az 1964-es alapítóktól kezdve az utánpótláson át egészen a legutóbbi tokiói olimpiáig.

Honnan jött az ötlet?

Tavaly januárban a vízitelep aulájában adtuk át az egyesület történetét bemutató falat, amihez közel egy éven át gyűjtöttünk anyagokat. Az egyesület akkori elnöke, Kocsis Róbert vetette fel, hogy ha már ennyi történet és eredmény összejött, akkor ebből akár egy könyv is készülhetne. Megkérdezte, megírnám-e. Próbáltam megbecsülni, mekkora munkát jelent mindez, majd megszoroztam hárommal, de persze ez az idő is kevésnek bizonyult. Több mint fél év alatt állt össze a kézirat, úgy, hogy volt hozzá alap, hiszen a szakosztály krónikásaként, sajtósaként 2015-óta dokumentálom a győri kajak-kenu sporttal kapcsolatos eseményeket.

Erőt, egészséget! a cím – miért?

Igazvölgyi Lajos 1966-ban kapcsolódott be az egyesület munkájába, és hamarosan meghatározó személyiség lett a csónakházban. Több újítást is javasolt, ezek közül az egyik az volt, hogy a gyerekek edzésre, versenyre érkezve ne „Csókolom!”-ot köszönjenek, hiszen ahogy nőnek fel, ez egyre furcsábban hangzik majd. Így honosodott meg 60-as években az Erőt, egészséget! köszöntés, amely máig élő hagyomány a győri vízitelepen, és egyedülálló a kajak-kenu szakosztályok között.

Kik lesznek a könyv reménybeli olvasói?

Elsősorban bizonyára azok, akik valamilyen formában kötődnek a szakosztályhoz: jelenlegi és korábbi versenyzők, edzők, családtagok, sportbarátok, és a kajak-kenu sport iránt érdeklődők. Ha valaki szeretne egyet otthon a polcára, akkor pár ezer forinttal támogathatja a győri kajak-kenusok hajóparkjának megújítását, és ezért a figyelmességéért ajándékba kap egyet. A könyvből első körben ezer példány készült, kereskedelmi forgalomban és boltokban nem lesz kapható.

Kapcsolódó témák: #Graboplast Győri VSE | #kajak-kenu | #könyv |