Labdarúgás

Klausz László: Szeretnénk, ha az ETO-szurkolók még inkább a gárda mellé állnának

Fotó: Vig Norbert
Pécskai István
2021.12.10. 13:20

A legutóbbi hat bajnokijából négyet megnyert az ETO FC Győr, amely az elmúlt fordulóban idegenben verte 1-0-ra a Dorogot a labdarúgó-NB II-ben. A tabella hatodik helyén álló csapat legközelebb vasárnap lép pályára, a Tiszakécske otthonába látogat. A győri együttes vezetőedzője, Klausz László bízik a sikeres folytatásban.

Fél évvel ezelőtt neveztek ki a csapat vezetőedzőjének. 1992 és 1994 között játékosként már erősítetted az ETO-t. Milyen volt visszatérni a klubhoz?

Úgy éreztem, mintha hazajöttem volna. A körülmények adottak ahhoz, hogy a csapat jól szerepeljen. A vezetőség és a szakmai stáb is azért dolgozik, hogy fokozatosan előrébb lépjen a klub. A nyári átigazolások nagy része jól sikerült, az újonnan érkezőket be tudtuk építeni a csapatba.

Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban remekül teljesített a csapat? A Magyar Kupában kiejtette az élvonalban dobogós Puskás Akadémiát, a bajnokságban pedig a legutóbbi hat meccséből négyet is megnyert.

Mindenféleképpen. Bár jó passzban van az együttes, s főként idegenben jól teljesít, azért a hazai bajnoki találkozók miatt van bennem hiányérzet, sajnos több alkalommal is vereséget szenvedtünk otthon. Szeretnénk a saját stadionunkban is jól szerepelni, s győzelmeket aratni.

Ehhez a szurkolók támogatására is szükség van. Bízol benne, ha a gárda továbbra is jól teljesít, még többen látogatnak majd ki az ETO Parkba?

Megbecsüljük a drukkereinket. Néhány százan szoktak lenni a hazai meccseinken, akik folyamatosan biztatják a csapatot. Szeretnénk persze, ha az ETO-szurkolók még inkább a gárda mellé állnának. Ha esetleg becsúszik egy-két vereség, akkor se pártoljanak el az együttestől.

A drukkerek vágya, hogy ismét az első osztályban szerepeljen a klub. Mit gondolsz erről?

Teljesen megértem őket, ha türelmetlenek, hiszen az ETO nagy múltú klub, amely hosszú időn keresztül az élvonalban szerepelt. Ugyanakkor reálisnak kell lennünk. Ahhoz, hogy feljusson egy klub az élvonalba, s ott stabilan meg tudjon ragadni, nagyon komoly gazdasági háttér kell, amely mindezt lehetővé teszi.

Milyen céljai vannak az ETO-nak az elkövetkezendő időszakra?

Fontos szempont, hogy minél több fiatalt építsünk be a csapatba. A klubnak vannak kiemelkedő tehetségei, akiknek akár arra is lehet esélyük, hogy külföldre, neves klubba igazoljanak. Példaként említhetjük Kerkez Milost, akit az olasz AC Milan vett meg az ETO-tól. A célunk persze továbbá az is, hogy minél előkelőbb helyen végezzünk a bajnokságban.

Ebben a rutinos, korábbi válogatott játékosok, mint például Priskin Tamás és Lipták Zoltán is sokat segíthetnek?

Igen. Úgy érzem, jó az egyensúly az öltözőben, ami a fiatal és tapasztalt futballisták arányát illeti. Az én feladatom, hogy mindegyikükkel megtaláljam a közös hangot. Talán ez az edzői szakma legnehezebb része, pedagógusként is helyt kell állni, nem csupán trénerként.

Amikor megérkeztél a csapathoz, azt mondtad, szeretnéd, hogy az ETO támadó futballt játsszon. Sikerült ezt megvalósítani?

A szezon elején számos mérkőzésünk volt, amelyen nagyon sok helyzetet dolgoztunk, de ezeket sajnos nem mindig sikerült kellőképpen kihasználni. A Puskás Akadémia elleni győztes Magyar Kupa-találkozó fordulópontot jelentett ebből a szempontból. Az öt védős rendszerre helyeztük a hangsúlyt azon a meccsen. Megmutatta a csapat, ha erősebb együttes ellenféllel szemben lép pályára, akkor is helyt tud állni. Más játékstílusban ugyan, a védekezést előtérbe helyezve is eredményes lehet. Ha lehetőség van rá, persze továbbra is igyekszik látványosan játszani az együttes.

Kapcsolódó témák: #ETO | #labdarúgás |