Klampár Tibor 70 éves, Isten éltesse a legendát!

MTI
2023.04.30. 05:27

Április 30-án ünnepli hetvenedik születésnapját Klampár Tibor kétszeres világbajnok, olimpiai negyedik helyezett, világkupa-győztes asztaliteniszező.

Nem szoktam mérleget készíteni, még a kerek évfordulóknál sem, mert mindig a pillanatnak élek. Mondhatom, hogy elégedett vagyok az eddigi életemmel, leszámítva az utóbbi öt évet, amikor megsokasodtak a problémák, és ez nem tesz jót az állapotomnak, mert lelkizős vagyok”- mondta az MTI-nek Klampár Tibor.

Hozzátette: nagyon jó, hogy edzősködhet, mert szereti csinálni, bár vannak zavaró körülmények.

„Tavaly egy iráni légiós átverése miatt vették el tőlünk a bajnoki címet, és most is gond van valakinek a versenyengedélyével. Jó lenne csak az asztalitenisszel foglalkozni!” – magyarázta a Celldömölk csapatának mestere.

Az Asztalitenisz Világfesztiválon Győrben, Jónyer Istvánnal és dr. Dézsi Csaba Andrással

Arra a kérdésre, hogy mit tekint pályafutása csúcsának, Klampár Tibor habozás nélkül a phenjani világbajnokságot nevezte meg.

„Az 1979-es világbajnokságon kétszer is legyőztük Kínát, először a csoportban, majd utána a döntőben is” elevenítette fel az akkori sajtóban „phenjani csodaként” emlegetett csapatvilágbajnoki győzelmet.

Bár erről nem beszélt, bizonyára az volt Klampár Tibor legkedvesebb születésnapja, ugyanis éppen április 30-án került fel a magyar válogatott a világ asztaliteniszének képzeletbeli trónjára. A Mr. Csuklónak is nevezett klasszis 26. születésnapját pedig este egy hatalmas teremben száznál is több ember ünnepelte meg.

A másik csúcspont az 1988-as szöuli olimpia, ahol először szerepelt a programban az asztalitenisz. Harmincöt évesen bejutottam a négy közé, ám akkor, a többi versennyel ellentétben, a harmadik helyért is játszani kellett, és én kikaptam, nem állhattam fel a dobogóra. Ha ott bronzérmes vagyok, ma kapnék olimpiai járadékot, ami nagy segítség lenne, helyrehozná az életemet. Az egyik csúcspont tehát egyben nagy csalódás is az életemben” – fogalmazott keserűen.

Klampár Tibor a sok hányattatás, őt ért igazságtalanság és több évet kitevő eltiltás ellenére ma is imádja a sportágát.

Úgy érzem, tudnék többet is segíteni szeretett sportágamnak… Az asztalitenisz szerelmese vagyok, amíg élek és lábra bírok állni, nem tudom abbahagyni” – hangsúlyozta.

Világbajnok csapattársa, Gergely Gábor a következőképpen jellemezte Klampár Tibort:

„Egy meg nem értett zseni, akibe beleszorult legalább még két-három világbajnoki cím, amit nem saját hibájából nem nyert meg.”

(Nyitóképünkön Klampár Tibor sárga pólóban látható.)

Kapcsolódó témák: #asztalitenisz | #születésnap |