Kisebb különbség nincs…

Fotó: gyorikosar.hu
Bobory Balázs
2020.03.05. 20:02

Sokáig nyeregben volt az UNI Győr MÉLY-ÚT női kosárlabda-csapata a Magyar Kupa pécsi nyolcas fináléjának negyeddöntőjében a Zalaegerszeg ellen, azonban a rivális egy utolsó pillanatban dobott kosárral a maga javára fordította a mérkőzést, így a győriek már az első napon kiestek.

„Csináljátok azt, amit a meccs előtt az öltözőben megbeszéltünk!” – kérte nyugodtan az ZTE elleni Magyar Kupa-negyeddöntő első negyedének hajrájában Merim Mehmedovic játékosaitól. Az UNI Győr MÉLY-ÚT vezetőedzőjének ekkor még nem volt oka igazán aggódni, egyrészt a zalaegerszegiek éppen csak visszavették a vezetést városunk csapatától, miután Raksányi Krisztináék kemény, feszes védekezéssel, jó dobáskiválasztással hatpontos előnyt dolgoztak ki maguknak, másrészt látható volt, hogy a győriek képesek kilábalni a hullámvölgyből, de csak akkor, ha tényleg tartják magukat az előzetes tervhez, a hosszan végigjátszott figurákhoz, türelmes befejezésekhez.

Hiába vezetett négy ponttal a ZTE az első negyed után, a Győr Raksányi és az előző hónapban érkezett amerikai légiós, Asia Taylor vezetésével támadásban is elkezdett parádézni, a mezőnyemberek kiválóan bontották meg időnként az egerszegiek védelmét, Taylor pedig bizonyította sokoldalúságát, és távolról is rendkívül veszélyes volt.

Át is vették a vezetést a zöld-fehérek, de mindkét oldalon ijedtségre adott okot, amikor Janis Boonstra, a ZTE erőcsatára egy szabad labdáért vívott harc után rosszul ért talajt, később Achilles-ín-szakadás gyanújával szállították kórházba. A félidő végén a Győr spanyol irányítójának, Sandra Ygueravidének a pillanatai jöttek, aki villámgyorsan bedobott két triplát és már hat pont volt a győri előny, de a félidőt jelző dudaszó előtt jött a tavaly még Rába-parton pattogtató Nagy Dóra és egy duplával szorosabbá tette az állást (43–39).

A szünet nem törte meg a győri lendületet, egy 6–0-s roham után kétszámjegyű lett a különbség a két csapat között, a zalaegerszegi edző, Horváth Zsófia időt is kért, és próbálta nyugtatni játékosait. Ez csak részben sikerült neki, mert Dombai Rékáék továbbra is nagyon kulturáltan, a labdát sokat járatva kosárlabdáztak, megnyerték a harmadik negyedet is és jó eséllyel mentek neki a finisnek.

Rosszkor jött azonban a második győri hullámvölgy, a csapatra korábban nem jellemző eladott labdáknak köszönhetően két pontra felzárkózott a Zalaegerszeg, ebben a szakaszban azért a játékvezetők is könnyebb szívvel fújták rá a faultokat a győri lányokra. Szűk öt perccel a zárás előtt egyenlített ki hosszú idő után a ZTE és kezdődhetett az idegek harca.

Innentől felváltva vezettek a csapatok, a győriek rutinos játékosai, Taylor és Raksányi a legjobbkor szereztek fontos pontokat, és úgy tűnt, meg is nyeri a meccset a Győr. Egy pontos vezetésénél azonban, tíz másodperccel a vége előtt a ZTE támadhatott és az utolsó szó az amerikai centeré, Keyona Hayesé lett, aki pillanatokkal a zárás előtt szép mozdulattal süllyesztett el egy középtávoli dobást, amivel a Zalaegerszeg megnyerte a mérkőzést és pénteken elődöntőt játszhat, míg csapatunk számára véget ért a Magyar Kupa nyolcas döntője.

UNI GYŐR MÉLY-ÚT–ZTE NKK 76–77
(16–20, 27–19, 19–17, 14–21)

GYŐR: YGUERAVIDE 15/9, Dul, RAKSÁNYI 18/3, Varga Zs., Hollivay 10
Csere: TAYLOR 22/6, Török 3/3, Barnai 3, Papp K., Dombai 5/3
Edző: Merim Mehmedovic

ZTE: Nagy D. 6, Kovács G. 3/3, BURKHOLDER 26/6, HAYES 23/3, Boonstra
Csere: Horti 6, DELIC 11/3, Kuttor 2
Edző: Horváth Zsófia

Pécs, 300 néző.  V: Kapitány, Cziffra, Csabai-Kaskötő

Az eredmény alakulása: 2. p.: 2–5. 5.p: 11-5.  8.p: 12-13. 12. p.: 21–20.  15. p.: 31–27. 18. p.: 3437. 23. p.: 5141. 28. p.: 58–53. 33. p.: 68–61. 34. p: 68–66. 38. p: 7374. 40. p: 7675

Kapcsolódó témák: #kosárlabda |