,,Kínaiak lesznek a fiaim” – megszólalt Liuék édesanyja

Győr+ MTI/Kovács Tamás
2022.11.11. 14:06

Kínai állampolgárságúak lesznek az országváltást kérő rövid pályás gyorskorcsolyázók, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang. Minderről az olimpiai bajnok sportolók édesanyja nyilatkozott egy kínai portálnak.

hang.hu szemlézte egy kínai portál cikkét, amelyben Liuék édesanyja azt nyilatkozta, „Igen, kínai állampolgárok lesznek a fiaim.”

Kedden jelent meg a hír, amely szerint Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang más ország színeiben akar versenyezni a jövőben. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) csütörtökön pedig hivatalosan jelezte, hogy hogy elengedi az országváltást tervező, eddig magyar színekben versenyző testvérpárt.

Azzal a feltétellel, hogy visszafizetik a pénzt, amelyet a szövetség az elmúlt három évben rájuk költött (ez többszáz millió forintot jelenthet). A Liu testvérek fogadóországot nem neveztek meg, és a MOKSZ sem közölte hivatalosan. Ugyanakkor persze mindenki sejtette, hogy melyik országba igazolnak, hiszen édesapjuk révén kínai származásúak. Mindez az is jelenti, hogy elveszítik a magyar állampolgárságukat, hiszen Kína nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét.

Korábbi cikkeink a témában: