Kézilabda világbajnokság: négy győri a magyar válogatottnál

Győr+ Fotó: Győri Audi ETO KC
2023.11.28. 12:21

Szerdán megkezdődik a dán-holland közös rendezésű női kézilabda világbajnokság. A játékoskeretben Győri-Lukács Viktória és Szöllősi-Schatzl Nadine képviseli a Győri Audi ETO KC-t, míg a szakmai stábban Pigniczki Krisztina másodedzőként, Holanek Zoltán erőnléti trénerként dolgozik.

Az olimpiai selejtezős részvételt jelentő negyeddöntőbe jutásért száll harcba a magyar női kézilabda-válogatott a szerdán kezdődő dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokságon.

A szerencse a júliusi sorsoláson ehhez verhetőnek tűnő riválisokhoz segítette a nemzeti csapatot: noha Paraguayjal és Kamerunnal is először találkoznak a magyarok a helsingborgi B csoport küzdelmei során, mind a dél-amerikai, mind az afrikai ellenfél legyőzése kötelező feladat, egyúttal lehetőség a csoportrangadóra való felkészülésre. A harmadik fordulóban ugyanis a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Montenegró vár Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesére, a balkáni rivális legyőzése kulcsfontosságú a nyolc közé kerüléshez. A montenegrói keretben Milena Raicevic, Djurdjina Jaukovic és a válogatottságtól visszavonult Jovanka Radicevic sem lesz ott a tornán.

A négyes első három helyezettje jut tovább a középdöntőbe, ahova az A csoportból a házigazda svédek, a horvátok, a kínaiak és szenegáliak közül három együttes érkezik, és a csoportellenfelekkel szembeni eredményeket minden válogatott magával viszi. A göteborgi három mérkőzésből egyértelműen a horvátok elleni lesz a kulcsfontosságú, a dobogóért harcba szálló skandinávok ellen a tisztes helytállás lehet a reális célkitűzés. A montenegróiak és a horvátok legyőzésével – vagy nagyon szerencsésen alakuló körbeveréssel – megszerezhető a középdöntős hatos második pozíciója, amely negyeddöntőbe jutást ér. Egyúttal jó eséllyel az ötkarikás kvalifikációs tornán való részvételt is, mivel a világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat csapat pedig – amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

A felkészülés pozitív kicsengéssel zárult: szombaton még 25-23-ra kikapott, vasárnap viszont már 34-32-re nyert a világbajnokok sorával felálló Hollandia vendégeként a nemzeti csapat, utóbbi találkozón a legjobb teljesítményt nyújtotta a pályán az ősz során.

“Remélem, úgy fog sikerülni ez a világverseny, ahogy elképzeljük, a terveinknek megfelelően” – fogalmazott előzetesen az MTI-nek Simon Petra. A Ferencváros irányítója hozzátette: fő céljuk, hogy részt vehessenek az olimpiai kvalifikációs tornán, ám meglátása szerint további sikerekre is képesek lehetnek. A nemzetközi szövetség (IHF) előzetesében a tornán várhatóan berobbanó tehetségek között emelte ki a nyári junior Európa-bajnokság legértékesebb játékosává választott Simont, akinek képességei közül a gólszerzés mellett az irányítójátékát és kreatív kulcspasszait is kiemelte a honlap. Egyúttal emlékeztetett: a vb egyik legfiatalabb kerete a magyar, 25 éves áltagéletkorával. Márpedig Golovin Vlagyimir érti a fiatalok nyelvét: az 1998-99-es születésűekkel 2018-ban junior világbajnokságot, a 2000-2001-es születésűekkel 2019-ben junior Európa-bajnokságot nyert a szakember.

Pásztor Noémi, a Mosonmagyaróvár beállója szerint nem teherként, hanem esélyként kell felfogni azt a lehetőséget, hogy a vb-ről lehet megszerezni az ötkarikás selejtezőtorna indulási jogát. “Jó a sorsolásunk, van esélyünk arra, hogy kivívjuk magunknak ezt a lehetőséget” – szögezte le az MTI-nek Pásztor, aki a bajnokságban megszerzett önbizalmát továbbvinné a világbajnokságra is.

Az első olyan világbajnokságon, amelyet három országban rendeznek, több magyar hivatalos személy is részt vesz: játékvezetőként Altmár Kristóf és Horváth Márton, delegátusként Tordai Ilona dolgozik majd a tornán. Az idei lesz a 26. női világbajnokság és a 24., amelyre a magyar válogatott kijutott, egyben a második, amelyen 32 csapat vesz részt. A december 17-ig tartó tornának Göteborg, Helsingborg, Stavanger, Herning, Frederikshavn és Trondheim ad otthont. A vb mérkőzéseit az M4 Sport, az M4 Sport+ és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Temérdek győri a külföldi keretekben:

Számos válogatottban szerepel majd a magyar NB I-ből ismerős játékos: az osztrákoknál a balátlövő Ines Ivancok (Mosonmagyaróvár), a braziloknál a jobbátlövő Bruna Almeida de Paula (Győr) és a jobbszélső Mariana Costa (Debrecen), a horvátoknál a kapus Gabrijela Bartulovic (Debrecen), a dánoknál a jobbátlövő Line Haugsted és a kapus Sandra Toft (mindkettő Győr), a franciáknál a balátlövő Estelle Nze Minko (Győr), a németeknél a balátlövő Emily Bölk (Ferencváros), a japánoknál a jobbszélső Nacumi Akijama (Kisvárda), a dél-koreaiaknál a jobbátlövő Rü Unhi (Győr), a hollandoknál a jobbszélső Angela Malestein (Ferencváros), a beálló Tamara Haggerty (Debrecen), illetve a kapus Rinka Duijndam és a beálló Yvette Broch (mindkettő Győr), a norvégoknál a jobbszélső Emilie Hovden, a beálló Kari Brattset, a kapus Silje Solberg, az irányító Stine Oftedal, valamint a balátlövő Veronica Kristiansen (mind az öt Győr), a szerbeknél a balátlövő Jovana Jovovic (Debrecen), a jobbátlövő Marija Lanistanin (Békéscsaba) és a kapus Kubina Molli (Alba Fehérvár), a szlovénoknál a jobbátlövő Ana Gros (Győr) és a balátlövő Erin Novak (Kisvárda), a svédeknél a beálló Linn Blohm (Győr), míg az ukránoknál a beálló Lilija Gorilszka (Budaörs), az irányító Tamara Smbatian (Fehérvár) és a kapus Balog Judit (Vasas) szerepel az IHF honlapján leadott előzetes keretekben.

Kapcsolódó témák: #Audi ETO KC | #női kézilabda | #világbajnokság |