GYAC

Kezdődik a Maradj Otthon Torna Kupa!

Győr+
2020.04.03. 16:43

Győrben nagy hagyománya van a tornának, öt évvel ezelőtt azonban új lendületet kapott a sportág a városban. Akkor negyven fővel alakult egy klub, amely nem sokkal később világszínvonalú létesítményben, az Olimpiai Sportparkban lelt otthonra. Most különleges versenyt hirdettek.

A GYAC-ban elindult a női torna is, ami harminc évig hiányzott a városban, mára pedig a hölgyek jóval többen is vannak, mint a fiúk, az összlétszám kétharmadát ők teszik ki. A GYAC torna szakosztályának most négyszázhúsz sportolója van, közülük ötven fiú és ötven lány rendszeresen indul felnőtt és korosztályos versenyeken. Az ő életüket is alaposan megváltoztatták a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások. A GYAC edzői, vezetői gondolkodtak a megoldáson, hogy miként maradhatnak versenyben sportolóik, és hogyan tartsák életben bennük a motivációt ebben az időszakban. A megoldás egy online tornaverseny lett.

„A koronavírus árnyékában a Maradj otthon, fejlődj otthon! lett a jelszavunk. A versenyzőink nagy reményekkel várták az országos bajnokságokat, és a nemzetközi viadalokat, tökéletesen felkészültek, az élet azonban közbeszólt. A korlátozások időszakában is dolgoznak azonban tovább, a lehetőségekhez mérten. Az edzők a technika vívmányainak köszönhetően segítik a felkészülésüket.

A fiatalok rendkívül jól mozognak a virtuális térben, így ezt a platformot használjuk fel egy különleges megmérettetésre. Elindítjuk Magyarország első online tornászversenyét, ami egy sportágtörténeti esemény lesz. Ez nem az igazolt versenyzőinknek, hanem kizárólag a szabadidős tornászcsoportjainknak, négy fiú és négy lány korosztálynak szól. Ez lesz a „Maradj Otthon Torna Kupa Győr 2020” – mondta Mészáros Sándor, a Győri Atlétikai Club tornászainak szakosztályvezetője, aki a további részleteket is elárulta.

„Az edzők, tornászok segítségével videó gyakorlatokat készítenek el, amiket feltöltünk a www.gyoritorna.hu weboldalra. Ezt mindenki megnézi otthon, gyakorolhatja, sőt a szakemberektől segítséget, instrukciót kaphat személyre szabottan. A kész gyakorlatok otthon elkészült videóit minden héten szombaton éjfélig kell nekünk elküldeni, ezeket az edzőkből álló zsűri lepontozza. A verseny online része a járvány végéig tart, a döntőt pedig a korlátozások megszűnése után az Olimpiai Sportparkban rendezzük, nézők előtt.” – tette hozzá a szakosztályvezető.

A GYAC tornászai részletes tájékoztatást kapnak e-mailben, majd regisztrálniuk kell a gyoritorna.hu weboldalon és indulhat is a verseny.

Az ötlet a Magyar Torna Szövetség érdeklődését is felkeltette így elképzelhető, hogy más egyesületek is próbálkoznak majd hasonlóval.

A különleges kezdeményezés mellé fővédnökeként állt dr. Dézsi Csaba András.

Minden győri joggal lehet büszke a város sikeres sportolóira. A GYAC a régió legjobb nevelőegyesülete lehet, infrastrukturálisan nincs versenytársa, a mostani kezdeményezés pedig tökéletesen megmutatja: a sportszakmai háttér a legnehezebb, legváratlanabb körülményekre is azonnal, kreatívan és jól reagál. A most induló versenynek jó érzéssel vállaltam a fővédnökségét. Nemcsak mint polgármester, de orvosként és szülőként is, hiszen a gyerekeknek úgy kell komoly teljesítményt nyújtaniuk, hogy betartják a járvány legfontosabb alapszabályát: Maradj otthon!” – mondta Győr polgármestere.

Példaértékű kezdeményezés, persze kicsit irigykedem is a tornászokra, úszásra mindezt nehéz lenne lefordítani, otthoni medencék hiányában. Azt gondolom, nagyon fontos, hogy a bezártság napjaiban is foglalkozzanak a gyerekek a sporttal valamilyen formában, kezdeményezés pedig több egyszerű tv-tornánál, hiszen a verseny izgalmát is újra elhozza a mindennapokba. Minden tornászpalántának jó felkészülést és eredményes versenyzést kívánok!” – nyilatkozta Petrov Iván Győr sportért felelős polgármesteri biztosa, a Győri Úszó SE vezetőedzője.

Kapcsolódó témák: #GYAC | #Győri önkormányzat | #torna |