Úszó EB

Két számban négy magyar továbbjutó délelőtt

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
MTI
2022.08.12. 10:51

Két számban a lehető legtöbb, négy magyar jutott tovább a római úszó Európa-bajnokság pénteki előfutamaiból. A legkiemelkedőbb eredményt Kovács Benedek nyújtotta, aki 200 méter háton a második idővel került az esti elődöntőbe.

A magyarok közül elsőként 100 méter gyorson Mészáros Dániel, a BVSC úszója ugrott medencébe – névrokona a csütörtöki nyitónapon az aranyérmes 4×200 méteres gyorsváltóban volt érdekelt az előfutamban – és 49.98 másodperccel a 35. lett.

A váltó utolsó embereként óriásit úszott csütörtökön Milák Kristóf, aki ezúttal ebben a számban is elindult, az olimpiai bajnok “pillangókirály” egyéni legjobbjától (48.00) közel egy másodperccel maradt el reggel, 48.88-cal a 12. helyen került az elődöntőbe.

“Ilyenkor kicsit álmoskásabb az ember, nem is érdekel, hányadik helyen mentem tovább. Este ez sokkal jobb lesz, pihenten. Kicsit furcsa ez a nyitott medence, jobban hatással van ránk az időjárás, a vihar, de általában ez többet hoz ki belőlünk” nyilatkozta a vegyes zónában Milák.

Őt követte a szám országos csúcstartója (47.69), a hazai világbajnokságon hatodik Németh Nándor, aki a sportág új szupersztárja, a Duna Arénában 100-on és 200-on is világbajnok román David Popovici mellett úszott. Ennek meg is lett a hatása, ugyanis a tokiói olimpián döntős magyar versenyző 48.32 másodperccel az ötödik lett összesítésben.    

Németh Nándor – Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Tudtam, hogy ő nem fog szórakozni mellettem, de jó volt, mert egyáltalán nem zavartak a hullámok, kicsit talán segített is, nem is tudom, hogyan tud így úszni” – mondta Németh román riválisáról, aki 47.20-as Európa-bajnoki rekorddal utasította maga mögé a mezőnyt. – Jól éreztem magam, a világbajnoksággal ellentétben ezúttal jól esett a reggeli úszás, de délután ez biztos nem lesz elég.

Férfi 200 méter háton ugyancsak három magyar volt érdekelt, elsőként Kovács Benedek, aki a Duna Arénában nyolcadik volt a világbajnokságon. A 24 éves versenyző rögtön az első úszására robbantott, ugyanis a vb elődöntőjében elért egyéni legjobbját (1:57.12) megjavítva, 1:56.81 perces idővel összesítésben a második lett – ezzel egyébként hatodik lett volna vb-n.

Így, hogy a három magyar közül én voltam az első, mindenképpen nyomnom kellett. Erre készültünk, úgy tűnik, jól sikerült, ennél már csak jobbat szeretnék délután. Pedig többször közel is úsztam a kötélhez, nyitottban elég nehéz tájékozódni” – mondta a vegyes zónában Kovács, aki megjegyezte, az elődöntőben 1:56 elejét célozza meg.

Kós Hubert – Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A második előfutamban Kós Hubert és Telegdy Ádám indult, utóbbi a szám olimpiai 5. helyezettjeként csak 1:58.88 perces idővel csapott célba, míg a 400 méter vegyes csütörtöki döntőjében negyedik honfitársa 1:58.15 percet ért el. Kós így ötödikként került elődöntőbe, Telegdy ideje pedig a nyolcadik, de mivel egy nemzetből maximum két versenyző juthat tovább, így hatalmas meglepetésre búcsúzott.

“Ez borasztó volt, az érzés, az idő, egyszerűen minden rossz. Csak negatív dolgokat tudok mondani erről a mai úszásról. Egyelőre ezt még nem annyira értem, mert az edzések jól mentek, mégis gyenge volt, keresni kell az okokat és továbbmenni. Ez most egy kudarc, hiszen mindent beleadtam” – nyilatkozta Telegdy.

Kapcsolódó témák: #Európa-bajnokság | #úszás |