Keresztrejtvényt fejt, és üvegpoharakat díszít a győri kézilabdaikon

Pécskai István gyorietofkc.hu
2023.02.08. 12:55

Jakab Lajos szakosztályvezetőként rengeteget tett azért, hogy az 1980-as évek második felében a Rába ETO legyen a legjobb férfikézilabda-csapat Magyarországon. Az együttes először 1986-ban IHF-kupát nyert, majd zsinórban háromszor (1988, 1989 és 1990) is bajnok lett a hazai élvonalban. Az egykori szakosztályvezető szerint a sikereket elsősorban a kiemelkedő csapategységüknek köszönhették.

,,Ha megnézzük az IHF-kupát nyerő csapat névsorát, azt láthatjuk, hogy mindenki győri volt. Nagy jelentősége volt a helyhez kötődésnek. A játékosok a pályán és azon kívül is jól ismerték egymást, emellett persze kiemelkedő tudásúak is voltak. A sportiskolák öntötték magukból a tehetségeket, manapság sajnos ez már nincs így” – magyarázta Jakab Lajos.

Jakab Lajos

Hozzátette, nagyon jó volt a kapcsolatuk az ETO labdarúgógárdájának a tagjaival, akik két bajnoki címet is nyertek abban az időszakban.

,,Óriási élmény volt megélni testközelből a saját diadalainkat és a focisták sikerét is. A labdarúgócsapat kiemelkedő eredményei egyébként rengeteget segítettek nekünk, ugyanis a klub vezetősége a futballisták menetelése miatt jelentős pénzt áldozott a többi sportágra, így a kézilabdára is” – fogalmazott Jakab Lajos.

Az egykori klasszisok egy vagy két havonta összejárnak nosztalgiázni. A volt szakosztályvezető azonban ezekre az összejövetelekre az elmúlt esztendőkben sajnos csak ritkán vagy egyáltalán nem tudott elmenni az egészségi problémái miatt.

,,Immáron hat éve élek pacemakerrel. Nehéz időszakon vagyok túl, volt egy szívmegállásom, de szerencsére újra tudtak éleszteni. A pulzusszámom annyira alacsony volt, hogy az orvosok nem hittek a szemüknek. A kórházban egyébként tíz-tizenkét nappal később ébredtem fel, és semmire sem emlékeztem a történtekből. Azóta nincs már nagy étvágyam, alkoholból pedig legfeljebb csak sört iszom, de azt is ritkán. Mozogni sem tudok annyit, mint korábban” – mesélte Jakab Lajos.

Szabadidejét leginkább az otthonában tölti.

,,Általában keresztrejtvényeket szoktam fejteni. Korábban a barátaimnak készítettem ajándékokat. Üvegpohárba véstem bele az illető monogramját és az ETO logóját. Görbicz Anitát is egy ilyen darabbal leptem meg, amikor pályafutása utolsó mérkőzését játszotta. Anita szenzációs játékos volt, már a karrierje elején látszott, hogy óriási tehetség, és sokra viheti. Mindez azonban csak úgy válhatott valóra, hogy kiemelkedő szorgalommal rengeteget tett azért, hogy nagy játékos legyen” – méltatta a legendát Jakab Lajos.

Az egykori szakosztályvezető büszke a gyermekeire.

,,A fiam Angliában él tíz éve. Sajnos a Covid-időszak óta nem találkoztunk, telefonon tartjuk a kapcsolatot. Az angol holdra szállás programban dolgozik. Korábban próbálkozott a kézilabdával, ahogy a lányom is, de egyiküknek sem lett profi karrierje” – mondta Jakab Lajos.

Kapcsolódó témák: #kézilabda |