Elindult az alapozás

Kemény heteken vannak túl a súlylökők

Nagy Roland
2019.12.03. 18:10

Sűrű volt a válogatott atléták versenynaptára 2019-ben is. A súlylökők a következő idényre, rövid pihenőt követően, november elején kezdték meg az alapozást, amelynek saját bevallásuk szerint a legnehezebb hetén vannak túl az Olimpiai Sportparkban.

Győrben azok a súlylökők vettek részt az Atlétikai Szövetség kiválasztó programjában, akik esélyesek arra, hogy jövőre a korosztályos és a felnőtt válogatott viadalokon képviselhetik Magyarországot. Tavaly tizenöten kerültek be a programba, és öten indultak világversenyeken.

„Győrből az ifjúsági korú Horváth Márk vett részt a kiválasztó programban, ő kap lehetőséget a következő idényben, hogy válogatott szinten képviselje a klubot” – mondta Kiss Dániel, a Győri Atlétikai Club edzője.

A GYAC-ban huszonöt súlylökő van a fiatal tehetségtől a felnőtt korosztályig, emellett gerelyhajító csapattal egészül ki a dobóatléták csoportja. A kiválasztó program edzéseit vezető Eperjesi László, Márton Anita mestere úgy látja, Magyarországon megfelelő alapokon van az utánpótlásképzés.

„A világversenyek döntői nagyon izgalmasak, ez pedig vonzóbbá teszi a súlylökést a fiatalok számára. Az sem mellékes, hogy Magyarországon a dobóatléták jóval sikeresebbek, mint például a futók. A merítési lehetőség, az utánpótlás korú versenyzők száma megfelelő, közülük a legjobbak, sok munkával, kitartással eljuthatnak akár Márton Anita szintjére is” – mondta a Győr+ Médiának Eperjesi László.

Az olimpiai bronzérmes Márton Anita a dohai világbajnokság előtt is Győrben edzett, tökéletes körülmények között. Most visszatért az alapozó időszakban is, hogy felkészüljön a 2020-as tokiói olimpiára.

„Győrben tökéletes körülmények között készülhetünk most is, hiszen, ha szabadtéren nem alkalmas az idő az edzésre, akkor bejövünk a futófolyosóra, ahol dobókör is van. Az alapozó időszakban vagyunk most, fontos, hogy az olimpiai évnek jó állapotban vágjunk neki. Terhet rak egy éremesélyes sportolóra, ha ezt elvárják tőle, de ezt a helyzetet kezelni kell. Szeretnék jó eredményt elérni Tokióban, ami a pályafutásom csúcsa lehetne” – mondta Márton Anita.

Márton Anitára márciusban egy fedett pályás világbajnokság vár, ahol címvédőként lép majd a dobókörbe. A tokiói olimpia júliusban lesz, majd az Európa-bajnokság következik, Anita mindegyik versenyről éremmel szeretne hazatérni.

Kapcsolódó témák: #Helyi sport | #Olimpiai Sportpark |