Olimpia

Kávékészítő robotok lesznek a téli olimpián

Illusztráció: Pixabay
MTI
2021.11.08. 14:34

A pekingi szervezők elmondták, hogy milyen feladatokat látnak el a közreműködő robotok a februári téli olimpián. A házigazdák szerint több tennivalójuk is lesz a robotoknak, amelyeket a tokiói olimpia mintájára „állítanak csatasorba” Kínában.

A logisztikai feladatok mellett kávé készítésre és érintésmentes kézbesítésre is alkalmasak, ki tudják kerülni az útjukban levő tárgyakat, és automatikusan újratöltik magukat a feladatuk befejezése után.

A robotok a Vukoszung Arénában segédkeznek, ahol a jégkorongtornát rendezik. A kávét készítő robot ledarálja a kávészemeket, majd belerakja a kávéfőzőbe, megfőzi azt, a folyamat összesen négy percet vesz igénybe. Egy másik robot akár 300 kilogrammnyi árut is képes szállítani.

„A robot üzenetben értesíti a feladót, amikor megérkezik a megadott helyre, a vásárló egy ellenőrzőkóddal pedig átveheti az árut. A kézbesítés után a robot visszamegy a dokkolóra, ahol fertőtleníti és feltölti magát” – mondta Csang Fan, a létesítmény logisztikai munkájáért felelős vezetője.

Az insidethegames.biz honlapján kiemelte: a robotok elősegíthetik az egészségügyi előírások betartását azzal, hogy fertőtlenítik a helyszínt, továbbá kézfertőtlenítőt biztosítanak, és emlékeztetik a látogatókat a maszkviselésre.

Kapcsolódó témák: #kávékészítés | #olimpia | #robot |