Labdarúgás

Karanténban a portugál válogatott?

Fotó: Reuters//Sergio Perez
Győr+
2021.06.07. 13:01

Koronavírusos a pénteken rajtoló, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra készülő spanyol labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Sergio Busquets. Múlt héten pénteken Portugáliával játszottak barátságos mérkőzést.

A Barcelona 32 éves védekező középpályása a fertőzés miatt elhagyta a spanyolok madridi edzőtáborát, és tíz napra karanténba vonult, így az első meccset biztosan kihagyja az EB-n. A spanyol szövetség tájékoztatása szerint a nemzeti együttes többi tagjának koronavírustesztje negatív lett

Spanyol sajtóértesülések szerint a portugál csapat – akikkel múlt héten pénteken játszottak a spanyolok barátságos meccset – 12 napra karanténba kerülhet, ezt azonban az UEFA és a portugál szövetség sem erősítette meg. Ha ez beigazolódik, a Magyarország elleni mérkőzés is veszélybe kerül.

Az UEFA az alábbi rendelkezéseket hozta még korábban a koronavírus miatt:

  • Ha egy csapat játékosainak egy csoportja pozitív koronavírustesztet produkál, és emiatt önkéntes karanténba kell vonulniuk vagy el kell szigetelni őket, a mérkőzést lejátsszák, ha az együttes be tud vetni legalább 13 futballistát, akik közül legalább egynek kapusnak kell lennie.
  • Ha egy csapat nem tudja pályára állítani a minimális mennyiséget, a találkozót a következő 48 órán belül új időpontban lejátszhatják, ha erre rendelkezésre állnak a lehetőségek. Az UEFA ezen túlmenően új helyszínre is szervezheti az összecsapást, ha ezt ítéli helyénvalónak.
  • Ha a mérkőzést nem lehet átütemezni, az etikai és fegyelmi testület határoz az ügyben. Az a csapat, amely miatt nem lehet megrendezni egy mérkőzést, 3–0-s gólkülönbséggel elveszíti a találkozót.

Ezek alapján – ha a legrosszabb forgatókönyvet vesszük figyelembe – akár meccsek is maradhatnak el az EB-n.

Kapcsolódó témák: #Európa-bajnokság | #labdarúgás |