Kapuy Júlia nagy ugrásra készül

Fotó: Marcali Gábor
Nagy Roland
2020.11.15. 16:27

Úgy ad interjút, mint egy profi az olimpián, minden mondatából sugárzik, hogy helyén van az esze. Tudatosan készül arra, hogy élsportoló legyen, mindezek mellett pedig a tanulásra is sok energiát fordít. A 14 éves Kapuy Júlia atlétaként a távolugró számokban találta meg azt, ami neki örömet szerez és sikereket hoz. Az egyik edzése előtt beszélgettünk, ahova egy tanulmányi versenyről érkezett.

Épp a Bolyai magyarversenyről jövök, siettem, hogy ne késsek. A sport mellett fontos a tanulás, és az a minimum elvárás saját magammal szemben, hogy kitűnő legyek. Néha előre kell tanulnom, vagy pótolnom kell egy kicsit, de szerencsére már rutinos vagyok abban, hogyan osszam be az időmet. Ennyit megér a sport, mert nagyon sok örömet szerez nekem ” – kezdi a beszélgetést a GYAC sportolója, aki kevés szabadidejében olvasni szeret a leginkább, bár ez a kikapcsolódás az utóbbi években nyárra marad. Julcsi először a kézilabdázással próbálkozott, aztán 11 évesen részt vett egy összetett diákolimpián atlétikában, és rögtön megnyerte a körzeti és megyei fordulót is. Az országos döntőről kijutott egy nemzetközi versenyre Lengyelországba, úgy érzi, ekkor lett végleg szerelmes jelenlegi sportágába.

„A Győri Atlétikai Clubban kezdtem, de amikor az egyesületből kivált a Bercsényi DSE, számomra egyértelmű volt, hogy követem oda edzőimet, Kószás Krisztát és Farkas Rolandot, hiszen rengeteg támogatást kaptam tőlük, és szeretek velük dolgozni. Jó, hogy most újra egy címer alatt működik a két klub, és az Olimpiai Sportparkban kiváló körülmények között dolgozhatunk.”

Kapuy Júlia jelenleg távolugrásban és ötösugrásban versenyez. A legbüszkébb arra, hogy többszörös országos bajnok, idén pedig újra bekerült az ugróválogatott keretébe. Hosszú távra tervez, de azt mondja, tisztában van vele, hogy pályafutása sikeressége rengeteg tényezőtől függ. Szeretne sokáig élsportoló lenni, az álma, hogy Magyarországot és Győrt világeseményeken képviselje.

„Maximalista vagyok, mindig győzni szeretnék, most a hazai versenyeken akarok jó eredményeket elérni és a válogatottban helytállni. Óriási motiváció számomra, hogy elégedettek legyenek velem, szeretem, ha a családom és az edzőim is büszkék rám. Tudom, ha kihozom magamból az adott pillanatban a legtöbbet, akkor nem okozok csalódást senkinek” – tette hozzá a GYAC tehetsége.


Farkas Roland edző:

„Megláttam és azt gondoltam, hogy egy istenáldotta tehetség.
Amellett, hogy tökéletes atlétaalkat, és szorgalmas, a táplálkozására, a pihenésére is odafigyel. Vele együtt a családja is mindent megtesz a sportért, Julcsi sikeres pályafutásáért. Eleinte szinte az összes versenyszámba belekóstolt, gátaztunk, ugrottunk, futottunk, és az első komoly versenyén mindent megnyert. Végül a távolugrás felé húzott a szíve, ebben voltak a legnagyobb sikerélményei.”
Kapcsolódó témák: #atlétika | #Helyi sport |