Kajak-kenu

Kadler Gusztáv nélkül nem is beszélhetnénk győri kajak-kenu sportról

Fotó: Marcali Gábor
Szigethy Teodóra
2021.05.07. 19:29

Tevékenysége a város gyarapodását szolgálta, de ő még ennél is többet tett. Emléktáblájával nem felejtődik el személye, sem az eszme, amit képviselt – mondta dr. Dézsi Csaba András polgármester azon az ünnepségen, amit az egykori sportvezető tiszteletére tartottak.

Győrben rendezik május 7. és 9. között a kajak-kenu maraton magyar bajnokságot, ami a tavalyi évtől Kadler Gusztáv nevét viseli. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Győri Vízisport Egyesület ezzel is tiszteleg a sportvezető előtt, aki a szakág három világ- és egy Európa-bajnokságát hozta városunkba, amelyekkel mindig új és új lendületet kaphatott a sportág. 1991 és 2019 között szakosztályvezetőként és elnökként vezette a klubot, mely időszakban a győri kajak-kenu újra az ország egyik legeredményesebb egyesületévé vált. A magyar bajnokság első napját egy emléktábla avatásával zárták.

Dr. Dézsi Csaba András az ünnepségen rámutatott, „az emléktábla avatás azért rossz dolog, mert olyan emberre emlékezünk, aki már nem lehet közöttünk. Személyesen ismerhettem, jó ember volt”.

A polgármester hangsúlyozta, az hogy Győr díszpolgára volt, tükrözi, jelzi azt a hatalmas teljesítményt, a befektetett munkát, amit a városért tett. Tevékenysége Győr gyarapodását szolgálta. De Kadler Gusztáv még ennél is többet tett, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnökeként az egész sportág népszerűségéért dolgozott, világbajnokokat, Európa-bajnokokat segített a munkájával.

Az emléktáblával nem fejetődik el a személye és az eszme sem, amit képviselt.

Dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közgyűlésének elnöke úgy emlékszik Kadler Gusztávra, hogy ő volt az, aki attól a pillanattól, hogy először kajakba szállt, gazdagította a sportágat. Élete legcsodálatosabb pillanata mégis nem saját, hanem fia sikere volt. Baráth Etele szerint, Kadler Gusztáv szerette a versenysportot, de tisztelte, s akivel csak lehetett, megszerettette a vízi szabadidősportokat.

Társai úgy tartják, három nagy célja volt. Az, hogy világversenynek adhasson otthont Győr, helyi születésű sportoló világbajnoki címet szerezhessen, s a klubnak legyen olimpiai bajnoka.

Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos, 1997-től az egyesület sportolója személyes benyomását osztotta meg az ünneplőkkel. Akármi történt az egyesületben, arról Kadler Gusztáv mindig tudott, a sportoló szerint, ahol az emléktábla helyet kapott, onnan „Guszti” most is mindent láthat és hallhat.

Kammerer Zoltán saját bevallása szerint lassan aktív sportolói karrierjének végén jár, sok tapasztalatot szerzett, 23 évig dolgozott Kadler Gusztáv felügyelete alatt, és nála jobb vezetőt nem ismert meg.

Képgaléráink az átadásról:

Fotó: Marcali Gábor

A Győr+ TV helyszíni tudósítása:

Szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #kajak-kenu |