A bíró nélkül játszott ultimate frizbi a jövő sportága

Újraindult a magyar repülő korong NBI

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
MRKSZ
2020.07.07. 11:46

Az egyesület 2017-ben alakult a Móricz Zsigmond Általános Iskola csapataként. Majd az iskola testnevelő tanára Luka Vilmos mert nagyot álmodni és létrehozta az UP&FLY Frizbi Sportegyesületet, így a lelkes diákok egy igazi csapat tagjai lehettek. Három divízióban versenyeznek: női, férfi és vegyes. A bíró nélkül játszott ultimate frizbi a jövő sportága. A játék szabályai és a hangulata egyedi, éppen ezért magával ragadó.

Mivel a sportág még kevésbé ismert, ezért nagyon sok bemutatót tartottak általános- és középiskolákban. Ezeken az érdeklődő diákok kipróbálhatták és megnézhették, mi is az ultimate frizbi csapatjáték. A bemutatók után többen csatlakoztak hozzájuk, ezért két csapatra bontották az egyesületet. A kezdő játékosok alkotják a RAAB Adventure Sportegyesület csapatát. Az ultimatet haladóbb szintén űzők játszanak az UP&FLY Frizbi Sportegyesületben. Az edzéseket közösen tartják heti 2 alkalommal a Győri Olimpiai Sportparkban.

A Magyar Repülő Korong Szövetség elnöksége úgy döntött, hogy július első hétvégéjével folytatódhat a játék a Well Travel Liga Ultimate Frizbi Nemzeti Bajnokságban. A szezon márciusban szakadt meg a koronavírus-járvány miatt. Az ultimate frizbi sportágban nem őszi – tavaszi a szezon, hanem tavaszi – őszi, ezért a 2020-as bajnokság vége eleve október, ezért itt, nem akkora gond a 3 hónap szünet, mint azoknál a csapatsportoknál, amelyeknél szeptemberben már az új bajnokságnak kell kezdődnie. Az elmaradt mérkőzéseket augusztus végéig kell pótolniuk a csapatoknak.

Az MRKSZ a bajnokság újraindítását megelőzően kikérte az EMMI Sportért Felelős Államtitkárság álláspontját a megfelelő védekezésről. Mivel a játékvezető nélkül játszott ultimate frizbi csapatverseny non-kontakt sportág, emiatt a meccsek alatt minimális a fertőzésveszély. Azonban az eszközhasználat – frizbi – miatt minden helyszínen biztosítva lesz kézfertőtlenítő, amit a versenyzők bármikor igénybe vehetnek, saját döntésük alapján.

2020 egyébként a nagy kihívások éve a sportág számára. A tavaly bevált kezdeményezéseket folytatjuk, sőt kiszélesítettük. 2020-ban már 7 egyesület nevezett az NB I-be. A junior bajnokságot is kibővítettük, idén már 4 fordulóban mérik össze tudásukat a fiatalok, egészen U11-től. Cél, hogy 2020-ban megduplázzuk a versenyengedéllyel rendelkező sportolók számát. Ez az év az építkezés éve minden korosztályban.

2019-ben Győrben rendezték meg a Repülő Korong Európa Bajnokságot, ahol felnőtt divízióban az egyesület 7 játékosa játszott a magyar válogatottban.

Forrás: Up&Fly Frizbi Sportegyesület

Kapcsolódó témák: #sport | #szabadidő |