1200 sportolója van a győri klubnak

Jó úton jár a GYAC

Nagy Roland
2019.12.22. 13:47

A Győri Atlétikai Club (GYAC) szakosztályaiban összesen ezerkétszázan sportolnak rendszeresen. A judósok, birkózók, evezősök, teniszezők, tornászok, az atléták és a súlyemelők is kiváló körülmények között készülhetnek, a legtöbben az Olimpiai Sportparkban. A GYAC-ot már az ország legnagyobb utánpótlás-nevelő egyesületeként emlegetik. A hosszú távú cél sem változott, a jövőben felnőtt szinten is világbajnoki, olimpiai résztvevőket adna a klub.

„2019 volt a második teljes évünk az Olimpiai Sportparkban. A GYAC szakosztályaiban 2015-ben négyszáznyolcvanan, két évvel ezelőtt nyolcszázötvenen, tavaly már csaknem ezren, idén még ennél is kétszázzal többen edzettek. Az eredmények sem maradtak el, voltak olyan sportágak, amelyek a kiváló utánpótlás-nevelő munka mellett már a felnőtt és az egyetemi mezőnyben is sikeresek voltak nemzetközi szinten és idehaza. Sokan ismerkedtek a sportágakkal a nyílt napjainkon, és az óvodai programunkban szerdánként ezerötszáz ovis próbálhatta ki ügyességét a birkózástól az atlétikáig, edzők felügyelete mellett” – mondta Simon Csaba, a GYAC elnöke.

Idén is rengeteg hazai és nemzetközi megmérettetés volt az OSP-ben, részben vagy teljes egészében a klub szervezésében, ezeket az eseményeket etalonként, követendő példaként emlegetik.

A GYAC-nak sportdiplomáciai sikerekből is kijutott 2019-re. A klubmenedzser Petrahn Barbara az Európai Atlétikai Szövetség prágai tisztújító kongresszusán egyedüli magyar sportdiplomataként bizottsági tag lett, a kétszeres olimpikon atléta a Fejlesztési Bizottságba került be. „Huszonöt éve vagyok az atlétika vérkeringésében, előbb sportolóként, majd sportvezetőként, gyakorlatilag ez volt, és jelenleg is ez az életem. A bizottsági tagság pozitív visszaigazolása az elvégzett munkámnak. Ez persze annak is köszönhető, hogy a magyar atlétika jó irányba halad. Bízom benne, hogy a sportdiplomáciai sikerből Győr is profitálhat” – mondta Petrahn Barbara, aki idén részt vett a sportág tallinni kontinentális gáláján és egy belgrádi női vezetői szemináriumon is.

A GYAC atlétikai szakosztályának létszáma idén 150-ről 250-re emelkedett, az aléták a versenyek szervezése mellett arra is figyelmet fordítottak, hogy edzőik részt vegyenek olyan versenybíró-képzéseken, amelyeknek köszönhetően ott lehetnek a 2023-as budapesti vb-n.

Petrahn Barbara

Különböző korosztályokban tíz válogatottja van a klubnak. „Idén már az oviolimpia versenyeit, 5–5 őszi és tavaszi versenyt, valamint a döntőt is a GYAC rendezte, és a nyári sporttábor heti turnusaiban is rengeteg gyerek vett részt” – mondta a klubmenedzser.

A legnépesebb szakosztály a tornászoké, négyszázan sportolnak itt, többségükben gyerekek, de négy felnőtt válogatottja is van a GYAC-nak: Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek és Kardos Botond, valamit Fehér Nóra, akinek a pályafutásáról sajnos csak múlt időben beszélhetünk, ő egy sérülés miatt befejezte a tornát.

Győr rendezte 2019-ben az I. Junior torna-világbajnokságot, olyan sportolók részvételével, akik már a tokiói olimpián is ott lesznek a mezőnyben.

A GYAC evezősei ötödik éve tartják első helyüket az országban, harminc bajnoki címet gyűjtöttek idén, válogatottjaik esélyesek arra, hogy olimpiai kvótákat szerezzenek. Szabó Bence a szolnoki Furkó Kálmánnal párban bronzérmes lett az U23-as világbajnokságon, első az Eb-n, és negyedik a felnőtt vb-n, de nyertek kontinensbajnokságot a GYAC egyetemistái is. Az evezősök 2019-ben vendégül látták az oxfordi sportolókat, jövőre is a tervek között szerepel egy ilyen regatta. Rendkívül sikeres évet zártak a teniszezők, a Szuperligás női és férfi csapat is ezüstérmes lett, Balázs Attila a Davis Kupa válogatott egyik legjobbja volt, ahogy Marozsán Fábián is. Utóbbi Makk Péterrel együtt magyar bajnoki címet ünnepelhetett. A legfiatalabbak közül Fajta Péter, Kovács Zita és Jánosi Luca nevét érdemes megjegyezni. „Több kerekes székes hazai és nemzetközi versenyt rendezett a klub idén. Lényeges, hogy a GYAC-nál fontos szerepet kap a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeinek, versenyeken indulásának biztosítása is” – mondta Petrahn Barbara.

Az OSP-ben és a klubnál is otthonra találtak a birkózók, a judósok és a súlyemelők is. Mindhárom sportág a saját utánpótlásából szeretne építkezni felnőtt szinten is. A cselgáncsozók a korosztályos Eb- és vb-részvétel mellett, már felnőtt bajnokságon is szereztek érmeket. A súlyemelőknél pedig Koncz Kristófnak köszönhetően lett magyar bajnoki aranyérmes is.

Az Olimpiai Sportpark adottságait a győri versenyzőkön kívül olyan sportolók is élvezhetik, mint például a világbajnok és olimpiai bronzérmes súlylökő Márton Anita, aki az őszi vb-re is nálunk készült fel edzőjével, majd a következő idény alapozását is itt kezdte el, és az ünnepek között újra visszatér hozzánk” – mondta a GYAC klubmenedzsere.

Kapcsolódó témák: #GYAC | #Helyi sport |