Teqball

Janicsek Zsanett teqball-világbajnok!

Fotó: Janicsek Zsanett/Facebook
Nagy Roland
2021.12.18. 12:12

A lengyelországi Gliwice városában negyedik alkalommal rendezték meg a teqball- világbajnokságot, amelyen öt magyar versenyző képviselte hazánkat, és az öt kategóriából hármat a magyar válogatott tagjai nyertek.

Vegyes párosban a győri Janicsek Zsanett, Bányik Csabával egy csapatban, az elődöntőben szoros meccsen legyőzte az amerikaiakat, majd a döntőben kiélezett csatában felülmúlta a brazilokat, így világbajnoki aranyérmes lett. Az eseményen 33 nemzet 105 sportolója vett részt, a mezőnyben a magyarokon kívül ott voltak az amerikaiak, mexikóiak, brazilok, kameruniak, algériaiak, spanyolok, franciák és portugálok is.

„Novemberig bizonytalan volt a világbajnokság megrendezése, persze előtte is keményen edzettünk, de amikor kiderült, hogy lesz vb, akkor megsokszorozódott a motiváció. Kevesebb ország játékosai jöttek Lengyelországba, de a mezőny sokkal erősebb volt a két évvel ezelőttinél. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy mi is sokat fejlődtünk, de egyre népszerűbb a teqball az egész világon, és magasabb lesz a színvonal is, rengeteg kiváló sportolóval. Nem lehet lazítani, kihagyni, mert a világ elmegy mellettünk. Folyamatosan figyeljük, elemezzük az ellenfelekről készült videókat, de testközelből látni őket mégiscsak más. Alakul az európai, az amerikai stílus, és máshogy játszanak a brazilok is” – mondta Janicsek Zsanett a Győr Plusznak néhány nappal a vb-győzelem után. Zsanett úgy érzi, hogy amiért elutaztak a világbajnokságra, azt teljesítették, hiszen mindenképpen a dobogó tetejére szerettek volna állni.

„A sorsolásunk nagyon nehéz volt, hiszen játszottunk a világranglista-második szerbekkel, majd az elődöntőben jött az amerikaiakkal egy nagyon szoros meccs. A döntőben, akárcsak legutóbb, a brazilok következtek, csak most egy másik duóval, akik szintén a klasszis szintet képviselték. Büszkék vagyunk az aranyéremre” – tette hozzá Janicsek Zsanett.

A magyar fejlesztésű teqball egyre elterjedtebb, egyre nagyobb hangsúlyt kap a világon, a sportág legfőbb célja, hogy bekerüljön az olimpiai játékok programjába. Erre meg is van az esélye, és ha még 2024-ben Párizsban nem is, de 2028-ban Los Angelesben valószínűleg már találkozhatunk a magyar sportággal az ötkarikás játékokon.

„Természetesen téma a versenyzők között az, hogy olimpiai sportág lehet a teqball. A 2028-as játékok programján jó eséllyel ott lesz majd, de bemutatkozó sportágként elképzelhető, hogy három év múlva esélyt kap a sportágunk az olimpián. Egyelőre ezek a távolabbi lehetőségek, tervek. Az biztos, hogy nekem most pihenés következik, aztán figyeljük a nemzetközi szövetség híreit, hiszen januárban kiadnak egy hivatalos 2022-es versenynaptárt, ez alapján tudunk éves programot összeállítani. Sok nemzetközi viadalon szeretnénk elindulni, nem csak vegyes párosban. Én mindhárom kategóriában, a vegyes páros mellett női egyéniben és párosban is szeretnék versenyezni” – mondta a terveiről Janicsek Zsanett.

Kapcsolódó témák: #teqball |