Itt a vége

Bobory Balázs
2020.03.17. 17:01

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége a keddi nappal lezárta a sportági bajnoki küzdelmeket, amely azt jelenti, hogy ebben az évadban bajnokokat sem hirdetnek, illetve kiesők sem lesznek. Az UNI Győr MÉLY-ÚT női NB I-es együttesének játékosaira is hosszú kényszerszünet vár.

Voltak vitás kérdések, hogyan zárja le az MKOSZ elnöksége a bajnokságokat?

Nem, egyhangú döntés született – válaszolta Füzy András, az UNI Győr MÉLY-ÚT elnöke, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnökségi tagja kedd délután, a Győr+Média kérdésére.

Hogyan érinti személyesen a jelenlegi helyzet?

Senkinek nem jó, ha egy bajnokság az eredetileg tervezett időpont előtt befejeződik. A mi csapatunk a 2013-as baleset után már megtapasztalta, hogy mennyire nehéz valamit szinte a nulláról újrakezdeni. Sajnos most minden csapat megtapasztalja, milyen, amikor külső körülmények miatt félbeszakad a megálmodott, megtervezett munka. Mi úgy készültünk a rájátszásra, hogy az alapszakaszban elért nyolcadik helyezésünknél jobbat érünk el és kivívjuk a nemzetközi szereplésre feljogosító helyek valamelyikét. Sajnos azonban ez már lehetetlen, most más a prioritás. Így is előre kell tekinteni, elkezdtük lefektetni a következő évadunk szakmai alapjait, közben folyamatosan tájékoztatást nyújtunk felnőtt és utánpótlás játékosainknak.

Milyen intézkedéseket hoztak a csapataikkal kapcsolatban?

Hétfőn az utánpótlás-együtteseink játékosainak otthon végzendő, egyéni edzésprogramot küldtünk ki elektronikus úton, illetve a győri iskolai partnerintézményeinknek felajánlottuk edzőink szakértelmét, az általuk kidolgozott edzésprogramok felhasználásának lehetőségét, két intézmény már élt is a lehetőséggel. Mi is a győri közösség tagja vagyunk, a saját eszközeinken, lehetőségeinken keresztül segíteni szeretnénk.

Említette, hogy a jövő évadra megkezdték a szakmai alapok lerakását, a csapatépítést. Tudja már, mi alapján kerül kijelölésre, hogy melyik magyar csapatok indulhatnak ősztől a nemzetközi kupákban?

Mivel nincs bajnok és kieső, így helyezettek sincsenek, vagyis a mögöttünk álló évadban elért eredmények nem számítanak. A nemzetközi szövetség (FIBA) májusról júniusra halasztotta az ezzel a kérdéskörrel is foglalkozó kongresszusát a koronavírus miatt, így nehéz bármit is mondani, hiszen azt sem tudjuk még, hogy egyes kupákban hány magyar csapat indulhat. Az elmúlt 13 évben a Győr mindig vállalta a nemzetközi szereplést, idén is azért harcoltunk, hogy olyan helyen végezzünk, amellyel kiléphetünk az európai porondra. Ha felkérnek rá, természetesen indulunk az Európa-kupában, ennek szellemében igyekszünk összerakni a csapatunkat is.

Az idegenlégiósaik még Magyarországon vannak?

Őket a hétfői napon már hazaengedtük, a kormányzati intézkedések egyértelműen arra mutatnak, hogy nem mostanában indul be újra a sportélet. A hazai játékosaink is hazautazhattak, most lesz egy hét pihenőjük, aztán egyéni, otthon végezhető edzésterv alapján munkába állnak.

Kapcsolódó témák: #Helyi sport | #kosárlabda |