Irány Párizs: bravúros győri olimpiai kvóták!

Szigeti Sándor Fotó: kajakkenusport.hu
2024.06.11. 11:13

Bebiztosította helyét a nyári párizsi olimpiai játékokra a Graboplast Győri VSE két kiválósága: Kopasz Bálint a kajakosok, Takács Kincső a kenusok mezőnyében állhat rajthoz.

A mindent eldöntő szegedi válogatóversenyen igazi erődemonstrációt tartott az olimpiai címvédő Kopasz Bálint: 33 fokos, tikkasztó kánikulában több hajóhosszt vert legnagyobb hazai riválisára, a tokiói ezüstérmes Varga Ádámra.

Fotó: kajakkenusport.hu

A királykategória bajnoka a Győr+ Médiának elárulta, hogy a rengeteg munka és felkészülés mellett honnan merített még plusz motivációt:

„Édesanyám, Demeter Irén egyben a felkészítő edzőm is. Tokió előtt az ő ötlete volt, hogy a szobámban, az íróasztal fölé tegyünk ki egy képet az ikonikus Fuji hegyről. Most pedig nekem jutott eszembe, hogy kirakok egy képet a párizsi kajakpályáról, ahol a döntőt is rendezik. Ez a fotó minden alkalommal emlékeztetett rá, hogy mi a célom, hová szeretnék eljutni.” – mesélte Bálint.

Fotó: kajakkenusport.hu

„A világ legjobb versenyzői közül mindenki győzni jön Párizsba, ez így természetes. Címvédőként nekem is az a célom, hogy nyerjek, vagy a dobogós helyek egyikét megszerezzem. Mindenképpen éremmel szeretnék hazatérni. Fantasztikus érzés, hogy három évvel Tokió után erre ismét lesz lehetőségem” – tette hozzá a klasszis, aki a hétvégén még az Európa-bajnokságon áll rajthoz, majd néhány napos pihenő után megkezdi az olimpiai felkészülést.

A másik győri olimpiai kajak-kenu kvóta büszke tulajdonosa pedig Takács Kincső, aki hatalmas szívvel, óriásit küzdött, hogy ott lehessen a 2024-es játékokon. A kiváló győri kenus előbb megnyerte az első válogatót, majd szerzett egy rendkívül fontos országkvótát, ezután pedig verseny nélkül eldőlt az is, hogy a kenu egyesek kétszáz méteres távján ő is ott lesz Párizsban:

Fotó: kajakkenusport.hu

„Hihetetlenül boldog vagyok, hogy Tokió után újabb olimpián vehetek részt. Ráadásul – ha lehet így mondani – ez egy igazi olimpia lesz, szurkolókkal a lelátókon, nem olyan, mint a tokiói, amely a covid járvány árnyékában zajlott” – nyilatkozta lapunknak Kincső.

„Először az édesanyámat és a páromat hívtam fel a hírrel. Nagyon örülök, mert Franciaországba ők is el tudnak jönni szurkolni. Addig azonban még bőven akad tennivaló. A hétvégi Európa-bajnokságon én is indulok, aztán olimpiai ruhapróbára várnak és a hivatalos olimpiai versenyfotómat is elkészítik. Izgatott vagyok, várom az Eb-t is, de sokkal jobban várom már az olimpiát” – mondta boldogan Kincső.