Csay Renáta a legek kajakosa

Húsz év, húsz világbajnoki cím

Fotó: O. Jakócs Péter
Nagy Roland
2019.10.27. 07:42

A magyar küldöttség kilenc arany-, hét ezüst- és öt bronzéremmel zárta a kínai Saohszingben, múlt hétvégén rendezett maratoni kajak-kenu világbajnokságot. A női kajak párosok versenyében a győri Czéllai-Vörös Zsófia, Csay Renáta kettős megvédte címét. A sportág legendájának, Csay Renátának ez volt a huszadik vb-aranya, az elsőt húsz évvel ezelőtt, 1999-ben nyerte Győrben.

Nagyon boldog vagyok, hogy megszereztem a huszadik világbajnoki címemet, hittem benne, hogy sikerülni fog. Szeretek kajakozni, azt hiszem, ennyi a titkom” – nyilatkozta minden idők legeredményesebb maratoni kajakozója, aki az 1999-es győri vb-siker miatt folytatta pályafutását, pedig a korábbi nem ez volt a terve.

„Az a világbajnoki cím megváltoztatott mindent. Egészen addig úgy voltam vele, hogy ha egyszer aranyérmes leszek, abbahagyom a csúcson, de az a verseny óriási élmény volt számomra, olyan lökést adott, hogy újra és újra át akartam ezt élni. Sok emlékezetes vb-m volt, de elsőre a győri mellett a 2005-ös jut eszembe. Brunó fiam születése után párosban győztünk Szonda Kornéliával. Sokáig a harmadik helyen mentünk, biztosak voltunk benne, hogy marad is a végéig ez a helyezés, aztán jött valami földöntúli erő, rápakoltunk még egy lapáttal és előztünk. Büszke vagyok arra, hogy választottak már a világ legjobb kajakosának, rengeteg érmet szereztem, de legalább ennyire fontos, hogy amikor lemegyek a győri vízitelepre, a gyerekek megállítanak, beszélgetnek velem, és talán példaképként néznek rám.”

Csay Renáta 42 évesen a maratoni szakág történetének legeredményesebb versenyzője a világon, és szeretne ott lenni a következő vb-n is.

„Ahogy közeledik a pályafutásom vége, egyre jobban ragaszkodom a kajakozáshoz. Korábban, amikor véget ért a versenyszezon, eszembe sem jutott vízre menni. Most, ha sétálok a Duna-parton, és érzem, hogy nem fagyok bele a hajóba, már indulok is a folyóra. Az egész életem ide köt, 12 éves korom óta szinte minden a kajakozásról szól. Nem tervezek már éveket előre, és ha egyszer véget és a versenyzés, akkor sem akarok eltávolodni a sportágtól. Szívesen edzenék gyerekeket.”

Csay Renáta páros társa a világbajnokságon egy olyan fiatal volt, aki gyerekkora óta testközelből követhette végig a hússzoros aranyérmes sikereit. „Nagyon örülök, hogy Reni velem szerezte a huszadik vb-aranyérmét, ugyanis emlékszem rá, hogy 2007-ben, amikor Győrben világbajnok lett, akkor én 12 évesen önkéntesként dolgoztam a vb-n. Amint célba ért, rohantam, hogy a hajóját átvegyem, és vigyem ellenőrzésre. Akkor még álmaimban sem gondoltam, hogy egyszer vele fogok együtt evezni. Maga a verseny nagyon kemény csatát hozott. Elkövettünk néhány hibát, de tisztában voltunk vele, hogy el tudjuk kapni a spanyol párost, és ez sikerült is” – mondta a verseny után Czéllai-Vörös Zsófia, aki az idei Európa-bajnokság után ismét ezüstérmes lett egyesben Kiszli Vanda mögött.

A szövetségi kapitány, a Győri Graboplast VSE edzője, Weisz Róbert csak szuperlatívuszokban tudott beszélni Csay Renáta teljesítményéről.

„Jó volt látni, hogy a nemzetközi maratonélet is mennyire elismeri és tiszteli őt, a díjkiosztón is levetítették a róla szóló kisfilmet, ami nem csoda, hiszen ő a maraton kajak-kenu legnagyobb ikonja.”

A szövetségi kapitány szerint minden dicséretet megérdemel az utánpótlás is, hiszen az érmek nagy részét ők szerezték, mivel ott több korosztályban rendeztek versenyeket. Az U23-asok között kajak párosban a győri Erdélyi Tamás a lágymányosi Őry Zsomborral egy hajóban az első helyen ért célba 22 kilométeren. A magyar csapat megkapta a legeredményesebb nemzetnek járó díjat, ugyanis 21 érmével több mint kétszer annyi dobogós helyet gyűjtött, mint a második helyezett.

Kapcsolódó témák: #Helyi sport | #kajak-kenu |