Tokió2020

Húsz atlétát tiltottak el a részvételtől

Illusztráció: Pixabay
mti
2021.07.28. 20:20

Húsz atlétát, köztük tíz nigériait tiltottak el a tokiói olimpiától, mert nem teljesítették a doppingellenőrzési követelményeket.

 A sportág tisztaságára felügyelő szervezet (AIU) közleményében nem nevezte meg az érintetteket.

Hét, a doppingveszélyeztetettségi besorolásban úgynevezett A kategóriájú ország – Fehéroroszország, Bahrein, Etiópia, Kenya, Marokkó, Nigéria és Ukrajna – legalább egy sportolójától vonták meg az indulás jogot.

Kenya már korábban bejelentette, hogy két futója érintett az ügyben. Az ő távolmaradásukkal az 1500 méteren a világ idei legjobbjával rendelkező, ám a hazai olimpiai válogatón meglepetésre csak negyedik helyen záró Timothy Cheruiyot előtt nyílik meg a tokiói szereplés lehetősége.

Az olimpiáról kizárt atléták elsősorban azt az elvárást nem teljesítették, hogy a játékok előtti tíz hónapban összesen három alkalommal kell előre be nem jelentett ellenőrzésen részt venniük.

David Howman, az AIU elnöke arról beszélt, hogy javulás tapasztalható az A kategóriás országok doppingtesztelési programjaiban, ugyanakkor bizonyos körülmények esetében “hosszú utat kell még megtenni”.

Kapcsolódó témák: #atlétika | #Tokió2020 |