Hiába győzött és játszott több meccset Szerbia, továbbra is Magyarország vezeti a csoportot

MTI MTI/Hegedüs Róbert
2023.09.11. 08:10

A szerb labdarúgó-válogatott 3-1-re győzött Litvánia vendégeként, így pontszámban befogta ugyan a magyar csapatot, a G csoportot ugyanakkor továbbra is Marco Rossi jobb gólaránnyal álló csapata vezeti, pedig a magyarok egy meccsel kevesebbet játszottak riválisaiknál.

A szerbek a magyaroktól elszenvedett csütörtöki 2-1-es vereség után győzelmi kényszerben léptek pályára Kaunasban, ahol Aleksandar Mitrovic parádés teljesítményével gyakorlatilag az első félidőben eldöntötte a három pont sorsát. Mitrovic a 21. percben juttatta vezetéshez a vendégeket, majd alig húsz percen belül még kétszer betalált.

A házigazdák ugyan a fordulás előtt szépítettek, de a második félidőben nem volt esélyük a felzárkózásra.

Szerbia így Magyarországhoz hasonlóan tíz ponttal várja az októberi folytatást, a csoportot ugyanakkor továbbra is Marco Rossi jobb gólaránnyal álló csapata vezeti.

A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel – az élvonalban nyolcadik lett –, szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén.

Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély.

Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek pótvizsgára, azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyaránt pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott.

A magyarok legközelebb október 14-én a szerb csapatot fogadják az Európa-bajnoki selejtezősorozatban.

Korábban írtuk:

Kapcsolódó témák: #Európa-bajnokság | #foci | #labdarúgás | #selejtező |