Hiába a huzavona, egy pont kell a bravúrhoz! Hajrá, magyarok!

Győr+ Fotó: MTI
2023.11.16. 08:06

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön az Európa-bajnoki kijutás reményében lép pályára Bulgária vendégeként a selejtezősorozat kilencedik fordulójában. Marco Rossi csapatának csupán egyetlen pont kell ahhoz, hogy 37 év után egyenes ágon jusson ki egy nagy tornára.

A papírforma a magyar csapat sikerét ígéri, ugyanakkor kérdés, mennyire zavarta meg a játékosokat a meccs helyszíne körüli káosz, ráadásul sérülés miatt több kulcsjátékost is nélkülöznünk kell.

Mikor kezdődik?

A lengyel Daniel Stefanski sípjelére közép-európai idő szerint csütörtökön 18 órakor kezdődik a bolgár–magyar mérkőzés, melyet az M4 Sport és a Kossuth Rádió és a hirado.hu is élőben közvetít.

  • Eb-selejtező, G csoport, 9. forduló (csütörtök): Bulgária–MAGYARORSZÁG, Szófia, 18.00
  • Montenegró–Litvánia, Podgorica, 20.45

Egy pont kell!

  • Marco Rossi szövetségi kapitány veretlenül éllovas együttese már döntetlennel is biztosítja részvételét a németországi kontinenstornán, győzelemmel pedig a csoportelsősége is eldől, ami azt jelentené, hogy az első vagy a második kalapba kerülne a december 2-i sorsoláson.
  • Vereség esetén akkor jut ki a válogatott az Eb-re, ha a csoport másik találkozóján a harmadik Montenegró hazai pályán nem győzi le Litvániát.

Tíz találkozó óta nem talált legyőzőre a magyar válogatott, ezzel szemben riválisa kilenc meccse nyeretlen, legutóbbi négy összecsapását pedig egyaránt elvesztette. Márciusban osztálykülönbség volt a két gárda között, a magyarok hazai pályán könnyedén szereztek háromgólos előnyt a szünetig, a folytatásban pedig az eredmény már nem változott.

Az edzőváltás zsákbamacska

Ugyanakkor akadnak óvatosságra intő körülmények, az egyik ilyen, hogy a bolgárokat új szövetségi kapitány irányítja Ilian Ilijev személyében, aki a szerb Mladen Krstajicot váltotta októberben.

Ahogy Dibusz Dénes fogalmazott, az edzőváltás miatt zsákbamacska, hogy mire számíthatnak, az új szakember ugyanis új szerkezetet és taktikát hozhat.

Kik a hiányzók?

Az immár magyar állampolgársággal is rendelkező Rossi ráadásul ezúttal több kulcsjátékosát is nélkülözni kénytelen sérülések miatt, így nem számíthat a védelemben Willi Orbánra és Fiola Attilára, a támadóknál pedig Sallai Rolandra és Varga Barnabásra sem.

Emellett további stabil kezdőjátékosai, mint Szalai Attila és Nagy Ádám, szinte alig játszanak a klubjaikban. Az is nagy kérdés, hogy a magyar játékosokat mennyire zavarta meg a mérkőzés helyszíne körüli közjáték, mivel sokáig azt sem lehetett tudni, hogy egyáltalán megrendezik-e az összecsapást.

Végül kedden, alig két nappal a meccs előtt dőlt el, hogy Szófiában kerül sor a találkozóra, amelyet viszont nézők nélkül rendeznek meg a Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban.

A csoport másik találkozójának tétje, hogy Montenegró versenyben marad-e az Eb-részvételt jelentő első két helyért, amihez nyernie kell az októberben jó formát mutató, a bolgárokat legyőző és a magyarokkal döntetlent játszó Litvánia ellen.

A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből.

Ha az a bizonyos utolsó lépés nem sikerülne…

A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel – az élvonalban nyolcadik lett – szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén. Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély, tekintve, hogy a belgák, a portugálok és a spanyolok már kiharcolták a részvételt.

Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek „pótvizsgára”, azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyaránt pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott.

Forrás: MTI/hirado.hu