Heti 60 km úszással tartja magát formában Jakabos Zsuzsanna

Pécskai István Fotó: O. Jakócs Péter
2023.11.20. 08:46

Jakabos Zsuzsanna 34 esztendősen is szenzációs formában úszik. Az Európa-bajnok klasszis húsz évvel pályafutása első rövid pályás ob-aranyérme után ismét a dobogó tetejére állhatott az országos bajnokságon. Jakabos a hölgyek között az első úszónk, akinek az aranykorszaka immáron két évtizedet ölel át. Hasonló bravúrra a férfiaknál korábban Cseh László volt képes.

Milyen formában érzi magát?

A szezonban eddig szerencsére elkerültek a betegségek és a kisebb sérülések, persze ezért próbálok is mindent megtenni. Az edzés előtt koncentrálok az alapos bemelegítésre, a végén a levezetésre, illetve a nyújtásra, emellett az étkezésre és a táplálék-kiegészítőkre is odafigyelek.

Minek köszönhető, hogy húsz évvel az első országos bajnoki győzelme után még mindig a legjobbak közé tartozik idehaza?

Én elsősorban edzeni szeretek, ez visz előre a mindennapokban. Egy úszóversenyen akkor akasztanak érmet a nyakadba, amikor másoknál gyorsabb vagy, tehát az én időmet a mezőny „árazza be”. Jól érzem magam a vízben.

Közeleg a párizsi olimpia. Milyen céljai vannak az ötkarikás játékokon?

Először szintet kell úszni, amihez három időpont lehet célkeresztben. December végén a Győr Open, áprilisban az országos bajnokság, majd júniusban az Európa-bajnokság. Minden más ezután következik.

Pályafutása megkoronázása lenne az éremszerzés az olimpián?

Eddig 23 érmet szereztem az Európa-bajnokságokon, a Világkupákon pedig kereken 160-at. Bármilyen új eredmény, kvalifikáció öröm.

Hogy néz ki egy átlagos hete, ha nem indul versenyen?

Egy átlagos héten 60 kilométert úszom a medencében, heti 10 úszóedzésen veszek részt, emellett heti 2-3 alkalommal járok konditerembe. Az edzések előtt bemelegítek, tornázok, és persze a tréninget követően is van teendő az izmok nyújtásával. Mindennel együtt ez heti 30-40 óra, időszaktól függően.

Mekkora hangsúlyt fektet a mentális felkészülésre?

Egy jó szakembertől nagyon sokat lehet tanulni, egyúttal azt is gondolom, hogy egy jó edző egyben pszichológus és coach is. Az önismeret mentális területen ugyanolyan fontos, minthogy a konditeremben tudjuk egy gyakorlatnál, meddig mehetünk el, mennyi a maximális súly és ismétlésszám.

Úgy tűnik, a Győri Úszó SE-nél minden adott hozzá, hogy a versenyzők sikeresek legyenek.

Nálunk Győrben, az úszóklubban a közösségnek nagyon komoly ereje van, amiért rendkívül hálás vagyok, mindez sokat ad nekem. Éppen ezért egyetlen szakembert sem szeretnék külön kiemelni.

Ha nem úszik és edz, mivel kapcsolódik ki?

Szeretek olvasni, festeni, és nagyon kedvelem a Győri Filharmonikus Zenekart, valamint a Győri Balettet. Emellett szeretek főzni és kertészkedni is.

Kapcsolódó témák: #európa-bajnok | #sport | #úszás |