Gyulai Memorial

Hét versenycsúcs is megdőlt Székesfehérváron

Fotó: Rózsa Tamás
MTI
2022.08.09. 06:35

Tizennyolcból hét számban dőlt meg a versenycsúcs hétfőn a XII. Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon.

Minden idők legjobb Európában futott idejével, 51.68 másodperccel nyerte a női 400 méter gátat a világcsúcstartó, olimpiai és világbajnok amerikai Sydney McLaughlin, Molnár Janka ötödik lett.

Fotó: Rózsa Tamás

A nemzetközi szövetség (WA) Continental Tour versenyei közé tartozó viadal történetének legjobb idejét futotta női 100 méteren a jamaicai olimpiai és világbajnok Shelly-Ann Fraser-Pryce, ahol a magyar csúcstartó Takács Boglárka a nyolcadik helyen végzett. Versenycsúcsot hozott a női 100 méter gát is a Puerto Ricó-i Jasmine Camacho-Quinn jóvoltából, itt Kerekes Gréta hetedik lett, míg a magyar csúcstartó Kozák Lucát rossz gátvétel miatt kizárták.

Fotó: Rózsa Tamás

A viadal legjobb eredményét érte el a rúdugrás svéd világcsúcstartója, Armand Duplantis is 5,80 méterrel, aki megpróbálkozott a 6,01 méteren, de ezen a magasságon mindhárom kísérlete sikertelen volt. Kiemelkedően teljesített a férfi súlylökésben a magyar felmenőkkel rendelkező, amerikai Joe Kovacs, aki a verseny eddigi legjobb eredményével utasította maga mögé ellenfeleit. Férfi diszkoszvetésben is versenycsúcs kellett az első helyhez a szlovén világbajnok Kristjan Ceh-nek, itt Huszák János a 6., Szikszai Róbert a 7. helyen zárt.

Fotó: Rózsa Tamás

Nem akart lemaradni a versenycsúcsdöntésből férfi 200 méteren az amerikai Erriyon Knighton sem, aki nagy fölénnyel diadalmaskodott. A számban Máté Tamás a 6., Wahl Zoltán a 7. helyen végzett.

A nők távolugrását egyéni csúccsal a szerb Milica Gardasevic nyerte. Lesti Diána a 4., Farkas Petra a 5., Endrész Klaudia a 6., míg Nguyen Anasztázia a 7. helyen zárt. Férfi magasugrásban az olimpiai bajnok olasz Gianmarco Tamberi nyert, Bakosi Péter az 5., Török Gergely a 6., Horváth Csaba a 8., Jankovics Dániel a 9. lett.

Fotó: Rózsa Tamás

A női 800 méteren etióp siker született Diribe Welteji révén, Bartha-Kéri Bianka a 4., Ferencz Anna a 9., Heffner Hédi a 10. helyen végzett. A férfiak hasonló számában a kenyai Nicholas Kiplangat Kebenei nem talált legyőzőre, Huller Dániel a 6., Kiss Gergő a 8., Szögi István a 10., Vindics Balázs a 11. lett.

Rendkívül szoros versenyt és hármas amerikai sikert hozott a férfi 100 méter, ahol Marvin Bracy egyedüliként 10 másodperc alatt ért célba (9.97 mp), Pap Márk a 7., Illovszky Dominik a 8. lett. Célfotó döntött férfi 110 méter gáton a jamaicai Rasheed Broadbell és az amerikai Grant Holloway között előbbi javára, Szűcs Valdó az 5., Szeles Bálint a 6. helyen zárt.

Fotó: Rózsa Tamás

Férfi 400 méteren az amerikai Vernin Norwood szoros csatában győzte le a brazil Alison dos Santost, Molnár Attila nyolcadikként végzett. A hölgyek 200 méteres számát a jamaicai Shericka Jackson nyerte meggyőző fölénnyel, Csóti Jusztina hetedikként ért célba.

A verseny legjobbjának járó Spiriev Bojidar-díjat Sydney McLaughlin kapta.

Galéria: Rózsa Tamás

Kapcsolódó témák: #atlétika |