Hét éve hunyt el Verebes József – A ,,Mágusra” emlékezünk

NR, HAK, PI Fotó: eto.hu
2023.03.13. 15:27

Hét évvel ezelőtt hunyt el Verebes József labdarúgóedző, a Rába ETO legendás trénere. A ,,Mágus" becenevet kiérdemlő ikon kétszer nyerte meg az NB I-et a győriekkel, emellett kétszer ezüst-, egyszer bronzérmes lett vele a gárda.

Kétszer is volt szövetségi kapitány a magyar válogatottnál. Tiszteletére Győrben utcát is neveztek el róla. Kisebbik lánya, Verebes Krisztina korábban a Győr+ Médiának nyilatkozott róla, mit jelentett édesapja számára a Rába ETO.

Apu mindig könnyes szemmel beszélt az ETO-nál eltöltött időszakáról. Nagyon sokat jelentett számára a klub. Mindezt a legjobban talán az támasztja alá, hogy amikor Győrbe utazott, s a kocsiból kipillantva meglátta a város nevét jelző táblát, nagyot dobbant a szíve. Egyébként ugyanez az érzés lett rajtam is úrrá, amikor a negyven évvel ezelőtti bajnokcsapat köszöntésére érkeztem Győrbe. Apu és a város kapcsolata egészen különleges volt” – fejtette ki Verebes Krisztina.

Játékosai szeretettel és mosolyogva gondolnak vissza rá, mert szinte mindegyikük köszönhetett neki valamit.

A Rába ETO aranycsapatának középpályása, Hannich Péter Verebesnél lett bajnok, gólkirály, és válogatott, és aki a győri öt év után három esztendőt az MTK-nál is együtt dolgozott a ,,Mágussal”. Azt mondja, Verebes megelőzte a korát a tudásával és felfogásával. Partnerként kezelte a játékosokat, akiknek soha eszükbe nem jutott visszaélni a bizalmával.

„Pályafutásom felében ő volt az edzőm, meghatározó jelentőségű ember volt az életemben. Rengeteget tanultam tőle, és mindig számíthattam rá. Ő hozott ki abból a hatalmas csalódásból, ami ketté is törhette volna a pályámat. Gólkirályként nem vittek ki a spanyolországi vb-re. Mondanom sem kell, hogy ez egy fiatal játékost mennyire padlóra tesz. Józsi arra biztatott, hogy nézzek előre, kijelentette, hogy megnyerjük a következő bajnokságot, és én a válogatott alapembere leszek” – meséli Hannich Péter.

Szabó Ottó, a nyolcvanas évek sikercsapatának szélsője azt mondta, magában mindenki mosolygott kicsit, amikor Verebes megérkezett Győrbe, és a székfoglalójában azt mondta, nem ismer náluk jobb játékosokat, és az ETO bajnok lesz.

„Tudta, hogyan kell feltüzelni valakit a komoly feladatokra. Portugáliában a Benfica ellen volt edzőmeccsünk. Nagyon kikaptunk, és én gyengén játszottam. A tréningen odajött, kitépett egy fűcsomót és megkérdezte, hogy szerintem itt milyen a fű. Azt válaszoltam, hogy milyen lenne, zöld, mint otthon. Mosolygott és megint kérdezett, hogy akkor miért nem játszom úgy, mint ahogy otthon. Elgondolkodtam, és a következő mérkőzésen szerinte a mezőny legjobbja voltam” – idézett fel egy ismert sztorit Szabó Ottó.

Hajszán Gyula, Szabóval együtt a híres csatársor fontos láncszeme volt. Hajszán felnézett Verebesre, bár néha csodálkozott, hogy a mester mire kéri, ám a focihoz elengedhetetlen csibészség mindig is szimpatikus volt neki.

„Az egyik Fradi elleni rangadó előtt odasúgta nekem, hogy a mezőny legkeményebb bekkje lesz az ellenfelem, aki a durvaságért sem megy a szomszédba. Kérte, kérdezzem meg tőle, hogy azzal a csekély tudással, amivel rendelkezik, mit keres a Ferencvárosban. Idegesítsem fel, mert aki indulatból játszik, az hibázik. Na, én beszóltam, aztán rettegtem vagy tíz percig, hogy mikor fog kettétörni. Aztán a dühös lendületét kihasználva, egy szép csellel átvertem a védőt, és onnantól kezdve sima volt a párharc. A meccset pedig 4-3-ra nyertük” – nyilatkozta az egykori villámgyors támadó.

Preszeller Tamás a bajnoki címek után szerződött az ETO-hoz, és Verebes József irányítása alatt az egyik legjobb játékossá vált. A zöld-fehérek jelenlegi vezetőedzője úgy fogalmaz, a Mágus szeretetre méltó ember volt, aki mindenben kiállt játékosai mellett.

Csepelen egy bajnokin úgy fejbe rúgtak, hogy gyakorlatilag napokig nem láttam, aztán a fény borzasztóan zavart. Ő azt akarta, hogy a Bohemians ellen mindenképpen játsszak. Kisétáltunk a pályára és látta, hogy valami nincs rendben, megkérdezte, hogy mi a baj. Mondtam, hogy az egyik oldalon lévő nyolc-tíz lámpa fénye nagyon zavar. Lekapcsoltatta. Nem érdekelte a tv-közvetítés sem, csak az, hogy a futballistája a játékra tudjon figyelni. Aztán fogta divatos napszemüvegét, és rám adta. Én pedig így játszottam” – mesélte az egyik legérdekesebb meccséről Preszeller.

Bár a legnagyobb sikereit a győri zöld-fehérekkel érte el Verebes József, érdemes megemlíteni, hogy labdarúgóként a Ferencvárosban, vagyis ahogy akkor hívták, a Budapesti Kinizsiben kezdte karrierjét. Tizenegy éves volt, amikor az egyesület igazolt játékosa lett. Szerepelt minden korosztályos csapatban, míg végül húsz évesen mutatkozott be az NB I-es gárdában.

Igaz, összesen csak három meccs jutott neki a Fradiban. Ez idő alatt olyan társak mellett szerepelhetett, mint Dalnoki Jenő. 1961. február 26-án az első mérkőzésén gólt is szerzett a fővárosi zöld-fehérek színeiben: az SBTC ellen 4:1-re nyert a Ferencváros. Verebes a harmadik találatot érte el.

Kapcsolódó témák: #labdarúgás |