Három mérkőzéssel rajtol el a jégkorongbajnokság Győrben

Fotó: gyorietohc.hu
Győr+
2020.10.08. 12:25

Csíkszereda, Brassó, Gyergyó: négy nap alatt három hazai meccsel indul útjára október 12-étől az Erste Liga Győrben! A legrangosabb magyar bázisú jégkorong bajnokság nyugat-magyarországi debütálása előtt Szőke Álmos, az Erste Liga elnöke, valamint Petrov Iván, Győr sportért felelős polgármesteri biztosa is több mint bizakodóan nyilatkozott.

Első hivatalos hazai találkozójukat még szeptember 19-én, a Vasas ellen játszották volna a Győrbe költöző Titánok, ám a koronavírus közbeszólt. Most viszont kárpótlást kapnak a szurkolók, méghozzá nem is akármilyet! Hétfőn (október 12.) a tavalyi bajnok Sport Club Csíkszereda, kedden (október 13.) a Corona Brasov (tavalyi 7. hely), csütörtökön (október 15.) pedig a bronzérmes Gyergyói Hoki Klub érkezik a vadonatúj Nemak Jégcsarnokba! – számol be róla a Győri ETO HC hivatalos honlapja.

„Korábbi döntés volt, hogy a járványhelyzet miatt az erdélyi csapatok a magyarországi találkozókkal indítsák az idényt. Néhány mérkőzést el kellett halasztani, ezért lett most ilyen sűrű a program. Az pedig már régi törekvésünk, hogy a meglévő vidéki bázisok mellett további magyar nagyvárosokat is bekapcsoljunk a küzdelmekbe, így például Győrt, ahol a jégkorongnak komoly, évtizedes hagyományai vannak” – emlékeztetett a liga elnöke.

„Az egész sportág számára remek hír, hogy Nyugat-Magyarországról egy ilyen nagy és erős város csatlakozott hozzánk. Reményeink szerint a Székesfehérvárral elindított közös projekt révén pár év alatt önálló lábra állhat győri hoki, a jégkorong pedig ismét nagy népszerűségnek örvend majd a városban, ahol sok néző előtt rendezik meg az Erste Liga találkozóit” – fogalmazott Szőke Álmos, aki szerint az új Székesfehérvár-Győr tengely meghatározó erővé válhat a magyar jégkorongsportban. 

„Nagyon örülünk, hogy a jelenlegi helyzetben is megkezdődhetett a bajnokság, annak pedig különösen, hogy – természetesen a szigorú járványügyi előírások betartásával – nézők előtt rendezhetjük meg a találkozókat. Meggyőződésem, hogy Győr csatlakozásából mindenki csak profitálhat: a sportot, a jégkorongot szerető közönség, a játékosok, a rendező városok, és a Liga is. Az új győri jégcsarnokkal ráadásul egy gyönyörű és minőségi létesítménnyel bővültek a helyszínek, amelyhez ezúton is gratulálok” – tette hozzá az elnök. 

Szőke Álmos azt is elmondta: kimondottan izgalmas szezonra számít: 

„A pandémiás helyzet ellenére a csapatok komoly és minőségi igazolásokat hajtottak végre, nagyon jól erősítettek. Ez egyben azt is mutatja, hogy tovább nő a Liga presztízse, hiszen olyan játékosok is eljönnek hozzánk, akik korábban megjárták az NHL-t, több esetben pedig a finn bajnokságból, vagy az EBEL-ből érkeznek. Fontos számunkra, hogy a minőségi játékosok számoljanak velünk, és ne úgy kelljen idecsalogatni őket. Emellett az is lényeges volna, hogy ne Magyarország küldjön más bajnokságokba csapatokat – mint a Székesfehérvárt az EBEL-be, illetve a DVTK-t a szlovák extra ligába – hanem a régióból, elérhető távolságból hozzánk érkezzenek további olyan klubok, amelyek tovább növelik az Erste Liga értékét és ázsióját. Ebben a mezőnyben kell majd helytállnia a Titánoknak, a győri közönség pedig magas színvonalú, minőségi jégkorongot láthat majd hétről- hétre. Jövő héten rögtön három meccset is!” – emelte ki Szőke Álmos. 

Petrov Iván is bizakodó a jövőt illetően: 

„Ez egy olyan építkezés kezdete, ahol az elsőosztályú felnőtt csapat jelenléte és az Erste Liga szereplés megkoronázza az eddig elvégzett munkát. Az igazán nagy dolog persze az volna, ha mondjuk tíz év múlva az első győri fiatalnak szoríthatnánk az NHL-drafton, vagy Győrből kerülne ki olyan korszakos játékos, mint amilyen Közép-Európában a szlovákoknál Miroslav Šatan, vagy a cseheknél Jaromír Jágr. Akkor mondhatnánk igazán, hogy jó munkát végeztünk” – vallja Győr sportért felelős polgármesteri biztosa, egyben a győri klub elnökségi tagja, aki szerint elkerülhetetlen ilyen ambiciózus célokat kitűzni, ugyanis a középszer senkit sem érdekel. 

„Az én személyes tapasztalatom az, hogy ez a sportág a helyszínen, élőben sokkal látványosabb, és sokkal jobban nyomon követhető, mint a televízióban, ahol néha kicsit nehéz követni a cikázó korongot. Magam is többször jártam NHL-meccseken, a Detroit Red Wings-et és Tamba Bay Lightning-et látni például igazi élmény volt. De nem kell a tengeren túlra menni, hiszen itt van a szomszédban Pozsony, ahol KHL-meccseket játszanak, és ahonnan – éppen a közelsége miatt – akár szakembert és tudást is lehet importálni. Adott egy kiváló új jeges sportlétesítmény Győrben, a feladat most az, hogy ezt megtöltsük élettel. És ugyan mi lehetne erre alkalmasabb, mint az Erste Liga mérkőzései, ahol egymásra találhat a közönség és a csapat. Bízom benne, hogy sokan lesznek rendszeres látogatói a meccseknek, és egyre többen drukkolnak majd a Nemak Jégcsarnokban a Titánok sikereiért!” – tette hozzá Petrov Iván. 

A nyitó hazai találkozók időpontjai (október 12-15.): 

Titánok – Sport Club Csíkszereda 

Október 12. 18.00 óra 

Titánok – Corona Brasov Wolves 

Október 13. 18.30 óra 

Titánok – Gyergyói Hoki Klub 

Október 15. 18.30 óra 

Forrás: gyorietohc.hu