Harminc magyar éremmel zárult a világfesztivál

Fotó: Vig Norbert
Nagy Roland
2022.07.02. 20:40

A magyar csapat 30 érmet szerzett a Győrben vasárnap véget ért 5. Ifjúsági Asztalitenisz Világfesztiválon. Az Olimpiai Sportpark három csarnokában 54 asztalon rendezett, hatnapos eseményen 20 ország 232 sportolója vett részt, és összesen 1618 mérkőzést játszottak a versenyzők.

A világfesztiválon öt korosztályban mérkőzhettek meg egymással a fiatalok, a 11 évesektől a 19 évesekig. Amit biztosan tudunk, hogy rengeteg tehetség lépett az asztalokhoz és ért el olyan sikert, amire egész életében emlékezni fog. Amire pedig jó esély van: voltak a mezőnyben olyanok, akik később Európa- és világbajnokok, vagy olimpikonok lesznek.

A húsz év szünet után újraélesztett rendezvény legfontosabb célja, hogy a fiatalok tapasztalatot szerezhessenek komolyabb nemzetközi versenyen, az asztaliteniszezők és a szurkolók is jól érezzék magukat, a sportolási lehetőségen kívül kapjanak kulturális élményeket is. A Világfesztivál záró ceremóniáját a Széchenyi téren rendezték, ahol több sportágat is kipróbálhattak a résztvevők, a színpadon pedig fellépők egész sora szórakoztatta a Győrbe érkezett pingpongosokat.

A záróünnepség különleges meccset is tartogatott, hiszen a színpadon dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere a paralimpiai bronzérmes Szvitacs Alexával alkotott egy párost, ellenfelük pedig a többszörös világbajnok Jónyer István, Klampár Tibor kettős volt.

A világbajnok trió, Jónyer István, Gergely Gábor és Klampár Tibor számomra is példaképek, hiszen annak idején csodát tettek azzal, hogy a ma már verhetetlen ázsiai válogatottakat győztek le. Megtiszteltetés volt játszani pár percet közülük két legendával. Kikaptunk 4–1-re, ez nem Alexán múlt, inkább rajtam” – mondta Győr polgármestere.

A magyarok 4 arany-, 10 ezüst- és 16 bronzéremmel – vagyis 30 dobogós helyezéssel – zárták a viadalt. Az első helyen végzett Fazekas Lizett (U11), a Kókai Ákos, Kasa Zsombor (U13) és a Polónyi Nóra, Molnár Kendra kettős (U13), valamint az U15-ös leánycsapat. A hazai együttes toronymagasan nyerte az összesített pontversenyt az ukránok, az