Halálos tömegszerencsétlenség történt az Esztergom Rallyn

Győr+
2024.03.24. 14:26

A nézők közé hajtott egy autó az Esztergom Rallyn: négyen meghaltak és többen megsérültek a balesetben. A körülmények tisztázása még folyamatban van.

16.30: A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség hivatalos Facebook-oldalán közleményt tett közzé:

16.17. Az MTI összefoglalója:

Többen meghaltak és többen megsérültek, amikor az Esztergom-Nyerges Rallyn egy jármű lesodródott az útról és a nézők közé hajtott. Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága vasárnap délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy négy ember életét már nem lehetett megmenteni.

A mentők közlése szerint egy gyermeket súlyos, életveszélyes, egy embert súlyos, hat embert – köztük egy gyermeket – könnyebb sérülések miatt vitték helyszíni ellátás után kórházba.

A baleset helyszínére nyolc mentőautó és négy mentőhelikopter érkezett.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a raliversenyen részt vevő egyik jármű eddig tisztázatlan okból sodródott le az útról Lábatlan és Bajót között.

Az m1 helyszíni tudósítása szerint mentőhelikopterek, mentőautók és egyéb egységek érkeztek a helyszínre. Azt, hogy a nézők álltak-e rossz helyen vagy pontosan mi történt, még nem lehet tudni. A versenyt azonnal leállították, zajlik a helyszínelés és az eset vizsgálata – hangzott el az m1 Híradójában.

A versenyt rendező Arrabona Rally Club először rövid közleményt adott ki közösségi oldalán, amelyből kiderült, hogy a verseny Lábatlan-Bajna szakaszán történt baleset miatt az 11. Esztergom-Nyerges Rallyt félbeszakítják. Később közzétették az ORB2, az ORB3 és a Historic szezonnyitójának leállításáról szóló felügyelő testületi határozatot is. A baleset előtt pár órával azt írták, olaj került a pályára.

15.50: Az RTL.hu is videót mutatott a balesetről:

15:40: A kemma.hu a helyszínről azt írta:

„Itt az egyik szemtanú árulta el a baleset részleteit. Elmondása szerint nagy sebességgel érkezett egy versenyautó Lábatlan felől, amikor a lassító előtt az út megdobta az autót, a jármű pedig ennek következtében elsodorta a közelben álló embereket. A szemtanú szerint 4 mentőhelikopter érkezett a helyszínre, és úgy tudja, hogy mintegy 30-an sérültek meg.

15.26: A hirado.hu egy rövid videót tett közzé a baleseről, amely IDE KATTINTVA tekinthető meg!

Korábban írtuk:

Helyszíni beszámolók szerint a csibegyári lassítónál egy Rally2-es Skoda Fabia csapódott a nézők közé. A balesethez számos mentőautó és több mentőhelikopter érkezett.

A Felügyelő Testület hivatalos határozata a versennyel kapcsolatban:

A Felügyelő Testület a Nemzetközi Sportkódex 11.9.3r pontja alapján a 11. Esztergom-Nyerges autóversenyt a az ORB2, Historic kategória részére az IE 6 B állomáson az ORB3 részére IE 2 D állomáson leállítja.

Indoklás
A versenyen bekövetkezett néző baleset miatt a Felügyelő testület – az MNASZ vezetésével és a rendezővel történt konzultációt követően – a verseny leállítása mellett döntött.

Hajdú Attila, a Felügyelő testület vezetője,
Kovács Péter, sportfelügyelő
Mogyorósi Attila, sportfelügyelő

A police.hu közleménye:

Lábatlan és Bajót között halálos tömegszerencsétlenség történt március 24-én kora délután. Az eddigi adatok szerint egy rally versenyen részt vevő jármű, eddig tisztázatlan okból lesodródott az útról és a nézők közé hajtott. A jelenlegi információk szerint négyen meghaltak, heten pedig megsérültek. A körülmények tisztázása folyamatban van. – írja a police.hu.

Az Arrabona Rally Club Facebook odalán egy rövid bejegyzés olvasható:
A RallyLife oldal is posztolt a balesetről:

Fotók: Facebook

Kapcsolódó témák: #baleset | #rally |