Győzelmekkel fordult a célegyenesre a válogatott az Eb előtt

Nagy Roland Fotó: O. Jakócs Péter
2024.03.31. 15:42

A török, majd a koszovói válogatott elleni hazai győzelmek után már tizennégy mérkőzés óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott, ez pedig jelenleg a leghosszabb ilyen sorozat az európai válogatottak között.

Marco Rossi csapata legutóbb a Nemzetek Ligája csoportkörében Olaszországtól kapott ki 2022 szeptemberében a Puskás Arénában. A magyar foci történetében egyetlen korszakban nyúlt ennél hosszabbra a vereségek nélkül megvívott mérkőzések sora, az Aranycsapat idejében, az ötvenes években. A válogatott remek formája biztató a június közepén kezdődő Európa-bajnokság előtt, ahol a csoportkörben sorrendben Svájc, Németország és Skócia lesz Szoboszlaiék ellenfele.

A válogatott Eb-selejtezőbeli meneteléséből, és abból, hogy csoportgyőztesként, egyenes ágon jutott ki a kontinensbajnokságra a nemzeti csapat, korábbi győri futballisták is kivették a részüket. Jó eséllyel pályázik az Európa-bajnoki kerettagságra az ETO-val 2013-ban bajnoki címet szerző Lang Ádám is, aki a Koszovó ellen 2–0-ra megnyert barátságos meccsen gólpasszt adott Nagy Zsoltnak.

„A csapategység nagy erősségünk, az, hogy mindenki tudja a dolgát. Örülök a győzelmeknek, ám én csak a következő lépésre gondolok egyelőre, és nem az Eb-re. Már győri játékosként is célom volt, hogy válogatott legyek, így próbáltam magam építeni, megvívtam a magam harcait. Azt gondolom, hogy a sorsát mindenki saját maga alakítja, és én örülök, hogy nekem így sikerült, de soha nem vagyok elégedett. Ez nálam nem közhely, tényleg így érzem” – nyilatkozta a törökök elleni győzelmet követően a Győr+ Médiának Lang Ádám.

A válogatottban szintén kulcsembernek számít a korábbi gyirmóti csatár, Varga Barnabás, és védő Kerkez Milos is, aki ma már a világ egyik legjobb bajnokságában az angol Premier League-ben szerepel, de pályafutásában nagyon fontos állomás volt az ETO FC Győr. Bekerülhet az Eb-keretbe Mocsi Attila is, aki szintén volt a győri zöld-fehérek játékosa, jelenleg pedig a török Rezispor védője. Biztosan nem lesz ott a nyári tornán a győri nevelésű Kalmár Zsolt, aki a legutóbbi három Eb-hez hasonlóan fontos szerepet kapott a selejtezőkben, de egyik kontinenstornára sem utazhatott ki a többiekkel. Kalmár ezúttal is sérülés miatt marad ki a csapatból.