Győriek is dobogóra állhattak a Világjátékokon

Fotó: Győri Úszó SE
Nagy Roland
2022.07.24. 16:45

Minden idők legeredményesebb szereplésével 11 arany-, 7 ezüst- és 9 bronzéremmel zárta az egyesült államokbeli Birminghamben rendezett Világjátékokat a magyar küldöttség. A nem olimpiai sportágak multisportversenyén 112 ország több mint 3.600 sportolója vett részt. A győri versenyzők többször is a dobogóra állhattak, három első, egy második és két harmadik hely megszerzéséből vették ki a részüket.

Első helyen végzett a magyar női 4×50 méteres akadályváltó, amelynek a Győri Úszó SE olimpikonja, Jakabos Zsuzsanna is tagja volt.

A vízi- és életmentés versenyszám 4×50 méteres vegyesváltójában a férfiak kivétel nélkül győri úszókból álló csapata Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balog Gábor, Giczi Mátyás összeállításban mindenkit megelőzve Világjátékok-rekorddal nyert. Balog Gábor az eredményhirdetés után elmondta: a váltó gerince régóta együtt van, Szabó Szebasztián pedig új lendületet hozott a csapatba. „Bízom benne, hogy az életmentés egy picit jobban előtérbe kerül. A Világjátékok nagyszerű lehetőség volt arra, hogy a magyar vízi- és életmentés letegye névjegyét” – fogalmazott a kétszeres Világjátékok-győztes. Ugyanez a csapat a 4×50 méteres akadályváltót is megnyerte.

Női 4×50 méteres akadályváltó, a csapatban Senánszky Petrával, Gyurinovics Fannival, Jakabos Zsuzsannával, Ugrai Pannával és Verrasztó Evelynnel aranyérmes lett. Ebben az összeállításban a női staféta a németek mögött, az olaszokat megelőzve második helyet szerezte meg a 4×50 méteres vegyesvátló versenyszámban. „Örülök, hogy itt lehettem. Egy arannyal, egy ezüsttel és a női 200 méteres akadályúszásban elért egyéni csúccsal zártam. Nagyon jó csapat jött össze, annak meg külön örülök, hogy eredményeinkkel talán egy picit jobban ráirányítottuk a figyelmet erre a sportágra” – hangsúlyozta Jakabos Zsuzsanna.

A Győri Úszó SE versenyzője, és a Széchenyi-egyetemi hallgatója, Bukor Ádám 200 és 400 méter felszíni uszonyos úszásban indult és mindkét számban bronzérmet szerzett. A sikert értékét növeli, hogy a fiatal sportoló egy súlyos betegséggel és műtéttel tarkított felkészülést követően volt képes ilyen kimagasló teljesítményre.

„Nagyszerű, izgalmas versenyeken vagyunk túl, az esemény kiválóan szolgálta az augusztusi Eb- felkészülést, megszakította a monoton hétköznapokat. A csapat kiválóan helytállt, mindenki megtette a magáét, 3 arany- és egy ezüstérem után nehéz is lenne bármit kifogásolni. Nagy pillanat volt, amikor a női 4×50 méteres akadályváltónk a lengyelekkel századra azonos időt úszott, így a szervezők kénytelenek voltak összesen nyolc aranyérmet kiosztani, a két himnuszt pedig egymás után játszották le a versenyzőknek. Olimpián már többször is volt szerencsém részt venni edzőként, Világjátékokon most voltam először, nagyon jó volt a szervezés és néhány számomra új sportág versenyeibe is belenézhettem, sok új tapasztalatot szereztem, amit majd később az edzéseken hasznosíthatunk” – mondta el a Győr+ Médiának Petrov Iván, aki edzőként volt a magyar küldöttség tagja.

Kapcsolódó témák: #Győri Úszó SE |