Várva várt verseny

Győriek a dobogón

Nagy Roland
2020.10.06. 19:00

Az Olimpiai Sportparkban negyvenhárom egyesület százharminckét judósa lépett tatamira az őszi újraindulás első országos bajnokságán, a huszonhárom év alattiak küzdelmeiben.

A koronavírus-járvány márciusi kirobbanása után több, mint fél éven át egyetlen judoversenyt sem rendeztek. Szeptember közepén aztán végre rajtengedélyt kaptak a judósok, három regionális viadal után pedig végre következhetett az első országos bajnokság, az U23-as korosztályé.

A járvány miatt bevezetett intézkedések nem tették lehetővé, hogy az eredetileg meghirdetett helyszín, Baja városa adjon otthont a fontos tornának.

Az országos bajnokságon végül huszonnégy klub tudott legalább egy érmet szerezni, a tizennégy bajnoki címen tizenegy egyesület osztozott. Az éremtáblázat első helyét a Ceglédi VSE (3 arany, 0 ezüst, 2 bronz) szerezte meg, második lett a KSI SE (2, 1, 3), harmadik pedig a házigazda Győri AC (1, 3, 0).

Nem először rendeztünk komoly versenyt, de most nagyon sok új dolog volt ebben számunkra is. A tatamitkat folyamatosan fertőtlenítettük, és a maszk használatát is felügyelni kellett. Örülök, hogy nem csak a rendezés, a GYAC sportolóinak szerepése is sikeres volt. Vida András könnyedén nyerte súlycsoportját, Farkas Szilvia, és Szilli Nóra pedig sérülten is vállalta a küzdelmeket, mindketten döntőbe jutottak. Darida Blanka ezüstérme meglepetés, hiszen ő mindössze egy hónapja edz velünk, és ha kis szerencséje van a bíráskodással aranyérmet ünnepelhetett volna” – nyilatkozta Hatos Zsuzsanna a GYAC szakosztályvezetője.

A győriek közül aranyérmes lett a 60 kg-os mezőnyben a GYAC-os Vida András, és a +100kg-os kategóriában a SZESE versenyzője Sipőcz Richárd. Ezüstérmet szerzett Darida Blanka (57kg), Szilli Nóra (70kg) és Farkas Szilvia (78kg) a GYAC-ból, bronzérmet pedig Inotai Péter (+100kg) a SZESE képviseletében.

Ez volt az első olyan versenyünk ahol a két érmes fiú már egyetemi hallgatóként indult a SZESE színeiben. Szinte a kötelező győzelem kategóriába tartozott ez a megmérettetés Sipőcz Richárdnak, még úgy is, hogy tisztességes mezőny jött össze, tizenegyen indultak ebben a súlycsoportban. Nyolc hónap után tudtunk igazán komoly versenyen részt venni, ami fontos lehet azért is mert még mindig bizonytalan a budapesti Grand Slam viadal megrendezése október 23-27 között. Az olimpiai kvalifikációs versenyekről nincs semmilyen konkrét információnk” – mondta Gyimes Nikolett, a SZESE vezetőedzője.

A bajnokságok sora már a következő hétvégén folytatódik: október 10-én, ugyancsak Győrben az ifjúsági B-korcsoport küzdelmeit rendezik.

Kapcsolódó témák: #GYAC | #judo |