Kajak-kenu

Fókuszban az olimpia és a vízitelep bővítése

Fotó: Ács Tamás
Papp Zsolt
2021.02.16. 16:11

Miközben több győri sportoló is az olimpiára készül, a Győri Vízisport Egyesület a vízitelep bővítését is tervezi. Nem csak hajótárolót, de multifunkciós épületet is álmodtak, amely lehetővé tenné a vízen érkező turisták kiszolgálását, a vízitelep kinyitását. A részletekről kedden tartottak sajtótájékoztatót.

„2020-ban, a pandémia ellenére is sikeresek voltunk, sportolói létszámukat nem csak megtartani, de növelni is tudtuk, most mintegy 350-en kajakoznak, kenuznak nálunk. – kezdte értékelését Kocsis Róbert, a Győri Vízisport Egyesület elnöke. Mint mondta, a magyar bajnoki pontversenyben a klub első helyen végzett, versenyzőik minden hazai és nemzetközi versenyen tagjai voltak a nemzeti válogatottnak, a versenyekről érmekkel tértek haza. Ezt az utat szeretnék az idén folytatni, amikor a legfontosabb verseny az elhalasztott olimpia lesz, és amelyre már kvótát szerzett, Takács Kincső, Balla Virág és Kopasz Bálint is.

A szakmai munka mellett a másik kiemelt pont az egyesület infrastruktúrájának fejlesztése. A klub által megálmodott, tervezési fázisban lévő bővítést Weisz Róbert (a fenti nyitóképen) a Magyar Kajak-Kenu Szövetség regionális fejlesztésért felelős alelnöke, az egyesület kajak-kenu szakosztályvezetője mutatta be, ami a vízitelep melletti területen valósulhatna meg a várossal együttműködésben, az MKKSZ támogatásával.

A látványtervek tanúsága szerint nem csak egy modern hajótároló épülne, hanem egy fedett galériás rész is, ahol a szülők kulturált körülmények között várhatják az edzésen részt vevő gyermekeket, valamint egy multifunkciós épület, amely az edzőtáborok és a szabadidősport kiszolgálója is lehet. Terveik szerint az alsó szinten öltözők, vizesblokkok, terasz létesülne, fent pedig előadásokra is alkalmas közösségi tér. Az épület mögötti zöld területen sátorozási lehetőség várná az itt partra szálló vízitúrázókat, illetve itt is lehetőség nyílna a csónakbérlésre a túrák, kirándulások kiindulópontjaként.

A klub teljesítményét Radnóti Ákos alpolgármester is méltatta. Mint mondta, bár a járványhelyzet nem könnyítette meg a sportolók életét, a győri egyesület eredményei magáért beszélnek. A város nevében sok sikert kívánt a 2021-es évhez és kiemelten az olimpiához. Ezt a gondolatsort folytatta Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, aki kiemelte, Győr a sport egyik honi fellegvára, a kajak-kenu szakág pedig különösen is eredményes, ami az itt folyó szakmai munkának és utánpótlás-nevelésnek köszönhető.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke jól eső érzésekkel nézegette a fogadótérben megvalósult kiállítást, amely a kajak-kenu sport győri történetét mutatja be 1964-től napjainkig.

Mint mondta, a GYVSE olyan minőséget képvisel, ami miatt a felnőtt mezőnyben és az utánpótlás-nevelésben is évről-évre maradandót alkotnak.

Az elnök üdvözölte a győri terveket, majd kitért a Kormány támogatásával létrejött Kajak-Kenu Regionális Akadémiák rendszerére is, amelyben az Észak-Nyugat Magyarországi Regionális Akadémia névadója és egyben sportszakmai nagykövete Csay Renáta, a klub 20-szoros kajak világbajnoka. Csay Renáta elmondta, nagy megtiszteltetés számára ez a felkérés, szakmai tudásával és versenytapasztalatával igyekszik segíteni az utánpótlás ügyét.

Tekintse meg az eseményen készült képgalériánkat és a látványterveket!

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #Graboplast Győri VSE | #kajak-kenu |