Győri sportolókkal minden idők legnépesebb csapata indulhat a paralimpiára

P. Csapucha Adrienn Fotó: O. Jakócs Péter
2024.01.22. 15:21

Győrben, Szeles Szabolcs alpolgármesterrel tárgyalt hétfőn Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. A szakember a találkozón többek között arról beszélt, hogy izgatottan tekintenek a jövőbe, hiszen elképzelhető, hogy 54 fővel, minden idők legnagyobb parasportoló delegációja indulhat hazánkból Párizsba. Városunkból több kiválóság erősíti majd a csapatot, Győrben pedig minden lehetőség adott, hogy megfelelő körülmények között készülhessenek a fiatalok.

Szabó László hét hónappal a 2024-es Paralimpia előtt több olyan városba is ellátogat, amely tehetséges sportolóinak hála gazdagítja a hazai delegációt az ötkarikás tornán. „Győr is kiemelten foglalkozik a parasportolókkal, így időről-időre fontosnak tartom, hogy a városvezetést informáljam az aktuális helyzetekről, illetve arról, hogy a város miben tud segíteni a felkészülés terén” – ismertette az elnök.

A keddi megbeszélésen kifejtette, hogy jelenleg 12 visszaigazolt kvótával rendelkezik Magyarország, de május elejére ez a szám 40 főre növekszik majd, valamint a nyitóünnepség kezdetéig további három módon emelkedhet a létszám. Az egyik, hogyha normál úton további kvótákat szereznek a sportolók, mellette a szabadkártyák kiosztásakor, de ahogy Szabó László fogalmazott, közrejátszik majd a szerencse is. „Két fontos szempontot még ki kell emelnünk az oroszok, illetve a fehéroroszok indulásának a kérdését. Márciusban lesz az Európai Paralimpiai Bizottságnak egy közgyűlése Lettországban, ahol döntés születik arról, támogatják-e azt a korábban meghozott tervezetet, amely szerint e két ország résztvevői egyéni sportolóként, de nemzeti jelképek nélkül részt vehessenek a játékokon. Pillanatnyilag azt érzem, hogy nem fogja támogatni ezt a bizottság, így nagy eséllyel nem indulhatnak majd ezen országok képviselői. Úgy vélem, ez nem helyes, de látni kell azt is, hogy ha megtörténik, akkor adott esetben helyek szabadulhatnak fel, akár a magyar csapat számára is” – mutatott rá a szakember, majd vázolta azt is, hogy kik azok a tehetségek, akik jó eséllyel Győrből kerülnek majd be a hazai delegációba.

„Az asztaliteniszezőket ki kell emelnünk, reményeink szerint négy győri Szvitacs Alexa, Arlóy Zsófia, Csonka András és Berecki Dezső ott lehetnek a paralimpián, sőt, párosként is indulhatnak majd a kvótájukkal. Erősen küzdünk a várossal közösen evezősünkért, Pető Zsoltért, aki szintén győri kötődésű, kiváló srác, egészen nagyszerű ember és nagyszerű energiákat mozgósít. De vannak a városban atléták is, akik a jövő reménységei, igaz az ő esetükben a párizsi indulás még nem elvárható” – ismertette Szabó László. Az elnök hangsúlyozta: Győrben a sportolók felkészülése biztosított, és folyamatosan tágítani szeretnék a lehetőségeket a paralimpiát követően. „Összességében nagyon bízom abban, hogy minden idők legnagyobb csapatát küldjük ki Párizsba, ez 54 főt jelentene, csakúgy, ahogy a 2000-es olimpián Sydney-ben. Tokióban a nemzetek éremtáblázatán a 18. helyen álltunk, ez egy reális hely, ezt kell megtartani Párizsban is, ahol 180 ország lesz jelen” – zárta az elnök.

Szeles Szabolcs házigazdaként hozzáfűzte, Győrben nagyon fontos, hogy mindenkinek lehetősége legyen a sportolásra, így a parasportra is nagy hangsúlyt fektetnek városunkban. „Elindítottuk az Olimpiai Reménységek Programot, beérkeztek a pályázatok, megkezdjük azok kiértékelését is, hogy minél előbb megkaphassák a támogatást a kiválóságok. Mindenkinek sok sikert kívánunk!”

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt