Győri bronzérem a junior dzsúdó-világbajnokságon

Fotó: ijf.org
győr+
2019.10.23. 16:03

Harmadik helyen végzett a marokkói dzsúdó-világbajnokságon Sipőcz Richárd, a győri Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) versenyzője nemrégiben. A fiatal sportolónak ezzel nőtt az esélye arra, hogy Magyarországot képviselhesse a jövő évi tokiói olimpián.

Öt kontinens 81 országának több mint félezer versenyzője indult a junior dzsúdó-világbajnokságon, amelyet október 16. és 19 között rendeztek meg a marokkói Marrákesben.

A monstre sporteseményen a SZESE sportolója, Sipőcz Richárd is ott volt a +100 kilogrammosok között, és fantasztikus teljesítménnyel bronzérmet szerzett.

Az első fordulóban egy amerikai, majd egy grúz riválist győzött le, a negyeddöntőben pedig az a koreai Kim Ming Jong került az útjába, aki az augusztusi felnőtt vb-n harmadik lett. Az összecsapáson a magyar cselgáncsozó bizonyult jobbnak, s jutott be az elődöntőbe, ahol azonban a későbbi ezüstérmes német Erik Abramovtól vereséget szenvedett. A bronzmeccsen viszont újabb győzelemmel zárt a belga Edouard Capelle ellen.

Sipőcz Richárd győzelme Edouard Capelle ellen.

Sipőcz Richárd edzője, a SZESE dzsúdószakosztályának vezetője, Gyimes Nikolett szerint a legnagyobb fegyvertény a Kim Ming Jong elleni siker volt, még ha a koreai ellenfél csúcsformáját minden bizonnyal nyár végére is időzítették. Hatalmas küzdelemben intésekkel sikerült diadalmaskodni felette. „Ricsi mindkét oldalra tud ipponozni, de jellemzően balra dolgozik. Emellett taktikus, intelligens dzsúdós” – sorolta versenyzője Marokkóban is megmutatkozó erényeit, megjegyezve, hogy az eredmény mögött heti 12–15 óra kemény edzés van.

A +100 kilogrammos súlycsoport dobogósai, balról a harmadik Sipőcz Richárd.
Fotó: ijf.org

A junior vb az olimpiai kvalifikációba is beleszámított, s ezen a ranglistán a győri dzsúdós a bronzéremnek köszönhetően az 55.-ről a 39. helyre lépett előre.

Gyimes Nikolett úgy számol, hogy a januári tel-avivi és a februári marrákesi grand prix versenyeken legalább egy érmet kell szerezni a tokiói repülőjegyhez. Célkeresztjükben ezzel együtt sokkal inkább a 2022-es magyarországi felnőtt vb, valamint a 2024-es ötkarikás játékok vannak. A legközelebbi feladat pedig a november eleji moszkvai U23-as Európa-bajnokság lesz.

Így örült Sipőcz Richárd a bronzérem megszerzésének.
Fotó: ijf.org

A négyéves kora óta cselgáncsozó Sipőcz Richárd kérdésünkre elmondta, hogy előzetesen bronzérmet várt magától, s örül, hogy sikerült megszereznie. Szerinte az elődöntőben is győzhetett volna, ha egy kicsivel több pihenőideje van, a Kim Ming Jong elleni hosszabbításos mérkőzés azonban túl sokat kivett belőle. A 18 éves sportoló egyébként még gimnazista, a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban érettségi előtt áll, s azt tervezi, hogy jövőre a Széchenyi István Egyetemre felvételizik.

Forrás: SZEhírek/Hancz Gábor

Kapcsolódó témák: #judo |