Tokió2020

Győrből a paralimpiára

Fotó: Ács Tamás
Nagy Roland
2021.07.04. 14:55

Népes csapat képviseli a magyar asztaliteniszsportot a paralimpiai játékokon augusztus végén, ugyanis hat egyéni és két csapatkvótát szerzett a válogatott. Győriként két versenyző, Szvitacs Alexa és Arlóy Zsófia, valamint a szövetségi kapitány Vígh Zsolt lesz ott Tokióban.

A két győri játékos egyéniben, és együtt csapatban is indul, rajtuk kívül Pálos Péter, Major Endre, Csonka András és Zborai Gyula egyesben indul harcba az érmekért, és esélyes a dobogóra a Zborai-Csonka kettős is a csapatok versenyében.

„A kvóták nagy része már korábban megvolt, egy induló sorsa maradt még függőben. A Club Aréna Bercsényi DSE játékosa, Arlóy Zsófia megnyerte az utolsó kvalifikációs versenyt, így ő is kiharcolta a részvételt. Zsófi nem akármilyen helyzetből indult, hiszen a ranglista alapján a nemzetközi szövetség egyszer már kiszámolta, hogy biztos olimpiai résztvevő, de közölték, hogy hibáztak. Zsófinak így mindenképpen győzni kellett, az utolsó esélyt megragadva, különben lemaradt volna a részvételről. Hatalmas nyomás alatt játszott, de nyert, mi pedig együtt sírtunk a döntő meccs végén, hogy sikerült elérni az álmát” – mondta Vígh Zsolt, aki az esélyekről úgy nyilatkozott, hogy minden csapattag éremre esélyes, mert mindannyian a világ élvonalába tartoznak.

„Maximum tizenhatan indulhatnak egy kategóriában, nagyon meghúzza a világszövetség a határokat. Azt gondolom, hogy játékosaink egytől egyig akkora tehetségek, és olyan rutinnal rendelkeznek, hogy reális elvárás a kiemelkedő szereplés. Előre persze nem lehet biztosra menni, de én optimista vagyok. Az elmúlt másfél év a járvány miatt nagyon nyomasztó volt, de ugyanígy voltak ezzel az ellenfelek is” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

A rendkívül sikeres magyar para-asztalitenisz-válogatott otthonának tekinti Győrt. A csapat, több olimpiai bajnokkal, érmessel rendszeresen a Club Arénában készül a válogatott viadalokra, a győri szövetségi kapitány vezetésével.

„Ebben a sportágban akár a para szakágban, akár az épek között szép jövője van Győrnek. Jövőre lesz a városnak extraligás és NB I.-es női csapata is, így győri színekben indul a teljes magyar para- asztalitenisz-válogatott az épek mezőnyében. Hároméves tervben gondolkodunk nemzetközi, hazai versenyekkel, a végén pedig akár egy korosztályos világbajnokság megrendezésével” – beszélt a tervekről Vígh Zsolt.

A paraválogatott a héten Csehországban versenyez, a viadalnak nincs tétje, de fontos amiatt, hogy a játékosok formában legyenek, és éles helyzetben álljanak asztal mögé. Ezt követően Alsóörsön lesz a központi felkészülés, a Tokióba utazás előtt pedig kapnak egy kis pihenőt az indulók. A paralimpia augusztus 24-én kezdődik.

Kapcsolódó témák: #asztalitenisz | #parasport |