Győrben is új lehetőségeket teremtett az akadémiai rendszer

Fotó: Győri Audi ETO KC
Győr+
2020.08.06. 09:43

Idén januártól állami támogatással, kiemelt akadémiaként folytatódik a munka a nagy múltú győri női kézilabda utánpótlásban. A programnak köszönhetően az U15-ös korosztálytól kezdve minden csapatot komplett szakmai stáb segít az Audi ETO KC-nál, több az edzőtáborozási lehetőség, és tovább javultak a már eddig is kiváló személyi- és tárgyi feltételek. Ilyen háttérrel a cél nem is lehet más, minthogy minél több NB I-es, és válogatott játékos kerüljön ki Győrből a jövőben is.

„A kormány az elmúlt tíz évben nem csak szavak szintjén beszélt róla, hanem tettekkel is bizonyította, hogy valóban stratégiai ágazatnak tekinti a magyar sportot. A látvány-csapatsportágakban első lépésként a TAO bevezetése, majd pedig az akadémiai rendszer kiépítése egyaránt nagyon jelentős lépés.” – hangsúlyozza dr. Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke.

Fotó: Győri Audi ETO KC

„Győri utánpótlás mindig is rendkívül magas színvonalú volt, amit jól példáz, hogy olyan világnagyságok kerültek ki az ETO-ból, mint Pálinger Katalin és Görbicz Anita. Azonban az idei évtől az akadémiai rendszernek és a központi finanszírozásnak köszönhetően még tovább bővült a mozgásterünk.”

„A minőségi utánpótlás-nevelés jegyében olyan szakemberekkel és olyan körülmények között dolgozhatnak a fiatalok, amelyeket felnőtt professzionális együttesek is megirigyelhetnének” – mondja dr. Bartha Csaba.

Megerősíti az elhangzottakat Róth Kálmán, a Győri Audi ETO KC utánpótlás-igazgatója is:

„Ez a terület eddig is komoly megbecsülést kapott a klub életében, a folyamat most tovább erősödik. A közelmúltban összeszámoltuk, hány győri nevelésű játékos szerepelt, illetve szerepel a magyar NB I-ben. Hetven körüli számot kaptunk, kezdve egészen a Görbicz Anitától a tavaly óta a Székesfehérvárt erősítő Afentáler Sáráig.

Fotó: Győri Audi ETO KC

„Az itteni utánpótlás műhely már bizonyított, januártól pedig még jobb feltételek között dolgozhatunk tovább. Az új akadémiai rendszerben kibővítettük például szakmai stábokat, így minden csapatunknál külön vezetőedző, másodedző, erőnléti edző, gyógytornász, kapusedző és fizioterapeuta dolgozik. A nem Győrben élő fiatalok lakhatási és étkezési lehetőségeit ugyancsak javítani tudtuk.” – emeli ki Róth Kálmán.

Fotó: Győri Audi ETO KC

„Ehhez jön még hozzá az a plusz, amit csak Győrben kaphatnak meg a gyerekek: nap mint nap világklasszisokkal találkozhatnak, testközelből figyelhetik az edzéseiket, komoly Bajnokok Ligája mérkőzéseket láthatnak. Győrben tehát minden adott az akadémisták számára, hogy NB I-es játékosok, vagy akár válogatottak legyenek.” – hívja fel a figyelmet az utánpótlás igazgató.

Az Audi ETO KC négy akadémiai csapatában összesen mintegy kilencven lány kézilabdázik. Egy-egy korosztályos csapat két bajnokságban is indul – folytatja Kun Attila.

Fotó: Győri Audi ETO KC

„Az ifjúsági csapatunk a felnőtt NBI B-ben és az ifjúsági első osztályban, a serdülő első csapatunk a felnőtt NB II-ben, illetve a serdülő első osztályú bajnokságban szerepel. Aztán korban lefelé haladva a serdülő kettes csapatunk az ifjúsági-, valamint a legmagasabb szintű serdülő bajnokságban érdekelt. Végül az akadémiai rendszerben lévő legkisebbek, az U15-ösök a korosztályos, és a másodosztályú serdülő bajnokságban indulnak. “

Fotó: Győri Audi ETO KC

„Éppen azért szerepelünk egy korosztállyal több kiírásban is, hogy kellő terhelést kapjanak a fiatalok, és fokozatosan beleerősödjenek a felnőtt mezőnybe. Korábban nem volt ennyi versenyeztetési lehetőségünk, az akadémiai rendszerrel azonban ez is pozitív irányban változott. Bízunk benne, hogy élni tudunk a lehetőségeinkkel és az erős magyar kézilabda akadémiák között mi is még eredményesebbek lehetünk – teszi hozzá zárásként Kun Attila.

(x)

Kapcsolódó témák: #ETO Akadémia | #Győri Audi ETO KC | #sport |