Győrben a kézilabda nem juthat a foci sorsára

Fotó: Győr+ Archív
Győr+
2022.03.15. 20:29

Napok óta járta a sajtót a hír, miszerint Bartha Csaba távozik a Győri Audi ETO KC elnökségi posztjáról. A témával a Nemzeti Sport Online is foglalkozott, amely ahogy fogalmazott: a győri városvezetők nem mentek bele abba, hogy Bartha Csaba közös megegyezéssel távozzon a Győri Audi ETO KC-től, ám információjuk szerint mégis az elnök javaslatainak irányába történhetett elmozdulás.

Korábban is cikkezett már a témáról a sportlap. Megírták, hogy távozik posztjáról az egyaránt 15-szörös magyar bajnok és kupagyőztes, ötszörös Bajnokok Ligája-aranyérmes Győr női kézilabdacsapatának elnöke, Bartha Csaba. Más forrásokra hivatkozva azt is közölték, hogy az elnök maga mondott le posztjáról. Mint írták: gazdasági társaságot hoznak létre a győri csapat működtetésére, az elnök azonban nem értett egyet az átalakulás egyes részeivel, ezért döntött a távozás mellett. Győr első embere, dr. Dézsi Csaba András azonban világossá tette, nem érthet egyet azzal, hogy a klub egyszemélyes Kft. tulajdonába kerüljön, és azzal sem, hogy a mindenkori város ne lehessen döntési pozícióban. Idézték a polgármestert, aki a korábbi cikk szerint azt tartja helyesnek, hogy a város többségi, legalább ötven plusz egy százalékos tulajdonosa legyen annak a gazdasági társaságnak, amely a klubot birtokolja a folytatásban. Ellenkező esetben nem lesz beleszólása Győrnek a klubot érintő döntésekbe, miközben úgy véli, a Győri Audi ETO KC nem lehet másé, csak a győrieké.

Az üggyel kapcsolatban a Nemzeti Sport is megkereste a győri klub vezetőit, akiktől azt a választ kapták, hogy ha a klubnak bármilyen mondandója lesz, akkor arról értesítik a sajtót.

A Nemzeti Sport birtokába azóta újabb információk jutottak el. A Magyar Kézilabda-szövetség két évvel ezelőtt valóban hozott egy olyan rendeletet, hogy az élvonalbeli induláshoz a klublicenc kiadását gazdasági társasági formában való működéshez köti. A folyamat megvalósítására tehát körülbelül két év állt a győriek rendelkezésére, az egy évvel már meghosszabbított határidő április 28-án jár le, Bartha Csaba azonban szinte a végsőkig kivárt, amellyel – könnyen lehet – az volt a célja, hogy az ő elképzeléseivel szembeni alternatíva már ne valósulhasson meg. A polgármester ezzel szemben többször is hangsúlyozta, mivel a kézilabdaklub Győr kiemelt értéke, meg kell őrizni a sikercsapatot, így a gazdasági átalakulás után szerinte az lenne szerencsés, ha a város lenne a többségi tulajdonosa a gazdasági társaságnak. A névadó főszponzor Audi saját szabályzatai miatt nem vehet részt az átalakulásban, ám a jövőben is kiemelt ügynek tekinti a klub támogatását. A német óriáscég és a város egyébként három-három főt delegál az ETO KC elnökségébe.

Dr. Bartha Csaba és a klub sztárja, Stine Oftedal

A Nemzeti Sport információja szerint néhány héttel ezelőtt Bartha Csaba jelezte a polgármesternek, hogy a város csak jelképes mértékben lehet tulajdonos a jövőbeli gazdasági társaságban, egyúttal azt javasolta, alakítsanak egyszemélyes gazdasági társaságot, amelynek ő lenne az ügyvezetője. Dézsi szerint a klub stabilitását viszont az szolgálná, ha a város lenne a többségi tulajdonos. A közelmúltban tartott elnökségi ülésen (amelyen a polgármester betegsége miatt online vett részt) Bartha bejelentette, ha nem lehet a gazdasági társaság egyszemélyi vezetője, és azt nem abban a formában hozzák létre, ahogyan ő szeretné, az idény végén feláll, viszont azt kérte, hogy ez közös megegyezéssel történjen. A város által delegált három elnökségi tag nem volt hajlandó arról szavazni, hogy a klubvezető így távozhasson. A sportújság értesülései alapján Dézsi kérte Barthát, hogy maradjon elnök, de ne ő vezesse a gazdasági társaságot. A város határozott álláspontja ellenére mégis szavaztak a közös megegyezéssel történő távozásról – az elnök által megszabott feltételek szerint. Győr város képviselői nem voltak hajlandók erről voksolni, de úgy tudjuk, hogy a többiek, így az Audi által delegált tagok is igennel szavaztak.

Dr. Dézsi Csaba Andrásnak és Győrnek fontos a kézilabda

A polgármester egyesek szerint attól tart, hogy a nem átgondolt, kontrollálatlan privatizáció olyan helyzetbe hozhatja a kézilabdacsapatot, mint ami a labdarúgóknál történt a Quaestor-botrány során. Mindenhol hangsúlyozza, hogy akkor az a vád érte a város vezetőit, hogy miért nem állnak a csapat mellé – most ezt szeretné megelőzni. Dézsi szerint jelenleg a nyugalom és a stabilitás a legfontosabb a kézilabdacsapatnál, amely az előző idényben nem az elvárásoknak megfelelően szerepelt, hiszen a BL-t és a bajnokságot sem nyerte meg, ugyanakkor állítólag szeretne megegyezni Barthával, akit kiváló szakembernek tart.

Azóta már volt egy újabb elnökségi ülés, amelyen a polgármester betegsége miatt nem tudott részt venni. Információink szerint a gyűlésen Bartha Csaba javaslatai irányába történhetett elmozdulás, ez alapján pedig Dézsi Csaba András engedni látszik.

Forrás: Nemzeti Sport Online