Gyirmót: az életben maradás a tét a Paks ellen

Fotó: Vig Norbert
Pécskai István
2022.05.04. 13:15

Az utolsó utáni lehetőséget ragadná meg a Gyirmót FC a labdarúgó-NB I-ben, hogy maradjon esélye a bennmaradásra. A tíz mérkőzés óta nyeretlen, sereghajtó győri együttes ma a Paksot fogadja az Alcufer-stadionban az élvonal hétközi fordulójában.

A Gyirmótot jelenleg hat pont választja el a Honvédtól, amely a tizedik, még bennmaradást érő helyet foglalja el a tabellán. A kispestiek tegnap 2-0-s vereséget szenvedtek a Mol Fehérvár otthonában, így a győrieknek van esélyük a felére csökkenteni a két csapat közti különbséget. Amennyiben azonban a Gyirmót alulmarad a Pakssal szemben, biztossá válik, hogy kiesik az NB I-ből.

Ezúttal Csertői Aurél együttese mellett szól ugyanakkor, hogy a ,,kedvenc ellenfelével” találkozik. A Paks az egyetlen rivális, amely ellen nem vesztett pontot a Gyirmót az első osztály 2021–22-es kiírásában. Október 16-án otthon diadalmaskodtak 2-1-re a sárga-kékek, míg február 12-én idegenben nyertek 3-2-re. Egyik gárda sincs ugyanakkor csúcsformában: a Gyirmót a legutóbbi tíz bajnokijából ötször döntetlent játszott és ugyanennyiszer vereséget szenvedett, a Tolna megyeiek pedig az elmúlt hét meccsükből csak kétszer győztek, egyszer ikszeltek, és négyszer kikaptak.

Az újonc Gyirmót azzal a céllal vágott neki a bajnokságnak, hogy megőrizze élvonalbeli tagságát. Erre sajnos ugyanakkor nagyon kevés esélye maradt, s ami aggasztó, hogy a sorsa immáron nem a saját kezében van. Nem csupán azért kell szurkolnia a csapatnak, hogy a Honvéd a hátralévő két meccsén vereséget szenvedjen, hanem azért is, hogy az előtte lévő MTK ugyancsak pontokat veszítsen. Eközben a Gyirmót nem hibázhat: kilenc pontot kell gyűjtenie a hátralévő három mérkőzésén. Ez nem lesz egyszerű, hiszen a Paks elleni összecsapás után Zalaegerszegre látogat a gárda, majd pedig a bajnok Ferencvárost fogadja az utolsó fordulóban.

Ám még ha meg is nyeri a hátralévő találkozóit a Gyirmót, a riválisok eredményei alapján előfordulhat, hogy ennek ellenére nem sikerül ellépnie a kiesőzónából. Ebben a valószínűsíthető esetben a következő idényt újra a másodosztályban kezdi meg a gárda. Ha így történik, két győri csapat lesz az NB II-ben, ismét összecsaphat egymással az ETO FC és a Gyirmót.

A gyirmótiakhoz kapcsolódó hír, hogy a klubvezetők közös megegyezéssel szerződést bontottak a télen igazolt észak-macedón Matej Cvetanoszkival. A focista összesen tíz bajnokin kapott lehetőséget, ötször kezdőként és ugyanennyiszer csereként vetette be őt Csertői Aurél vezetőedző.

A 16.30-kor kezdődő Gyirmót–Paks mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.

,,Még van esélyünk a bennmaradásra, mindenki száz százalékot fog nyújtani a pályán – fogadkozott Denis Ventura, a gyirmótiak szlovák légiósa, aki tudni véli a Paks elleni sikerreceptet. – Ha gyorsan játszunk, akkor megnyerhetjük a meccset. A Paks szereti nyomás alá helyezni az ellenfeleit, és hosszú indításokkal szokta őket megzavarni. Ezeket a helyzeteket jól kell majd kezelnünk, és muszáj gyors ellentámadásokat indítanunk. Ha így történik, meglehet a győzelem.”

Kapcsolódó témák: #labdarúgás |