„Gyalázatos és gyűlölködő” – egy zászló miatt robbant ki botrány, megbüntethetik Szerbiát

Győr+ Fotó: Depositphotos.com
2022.11.28. 07:04

A FIFA eljárást indított a szerb labdarúgó-szövetség ellen, miután a brazilok elleni mérkőzés során az öltözőben kifüggesztettek egy olyan zászlót, amelyen a szomszédos Koszovó az országuk részeként szerepelt. - írja a csakfoci.hu.

Hirdetés

Az állítólagos zászló képe a szerb nyelvű “Nem adjuk fel” felirattal a közösségi médiában terjedt el, ahol Hajrulla Ceku, Koszovó kulturális, ifjúsági és sportminisztere is megosztotta azt.

„Gyalázatos képek a szerb öltözőből, amelyek gyűlölködő, idegengyűlölő és népirtó üzeneteket jelenítenek meg Koszovóval szemben, kihasználva a világbajnokság nyilvánosságát. Konkrét lépéseket várunk a FIFA-tól, tekintettel arra, hogy a Koszovói Labdarúgó Szövetség (FFK) teljes jogú FIFA- és UEFA-tag” – írta Ceku a Twitteren.

Koszovó 2016-ban lett az UEFA és a FIFA tagja, nyolc évvel azután, hogy az ország kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, amely hevesen ellenezte a lépést, és a mai napig feszült viszonyban áll egymással a két szomszédos állam.

A FIFA fegyelmi bizottsága eljárást indított a Szerb Labdarúgó Szövetség ellen a Brazília-Szerbia mérkőzés alkalmával az öltözőben kitűzött zászló miatt. “Az eljárást a FIFA Fegyelmi Szabályzatának 11. cikke és a 2022-es FIFA-világbajnokságra vonatkozó szabályzat 4. cikke alapján kezdeményeztük. A világbajnokság az öröm és az egység eseménye, és a remény és a béke üzeneteit kell sugároznia, nem pedig a gyűlöletét. Felszólítjuk a FIFA-t, hogy lépjen fel az ilyen akciók ellen” – állt később egy közleményben.

Szerbia – amely az első csoportfordulóban 2-0-ra kikapott Brazíliától – legközelebb hétfőn Kamerunnal játszik. Labdarúgó-szövetségük (FSS) nem reagált egyelőre a történtekre.

Forrás: csakfoci.hu
Illusztráció: Depositphotos.com

Hirdetés